De laatste Vikingkrijger

Coverafbeelding van: De laatste Vikingkrijger

Trefwoord(en)
vikingen
geschiedenis
lot
wraak
familie
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Voorjaar 885. Een groep jonge Vikingen is vanuit het Noorden op weg naar het Frankische Rijk. Maar enkelen hebben andere bedoelingen. Pas als ze de Maasvallei invaren, wordt de ware bedoeling duidelijk. Een oude zilverschat blijkt een sterke aantrekkingskracht te hebben. Maar wat ermee gebeurt als ze hem zouden vinden, is niet voor iedereen hetzelfde.

Voor dit Vikingverhaal heeft de auteur zich uitgebreid geïnformeerd om de gebeurtenissen zo getrouw mogelijk te stofferen. Het verhaal is uiteraard fictief, maar de plaatsen waar het zich afspeelt – in het Noorden, op de schepen, in de Maasvallei – en de namen van de personages en plaatsen zijn zo correct mogelijk gehouden.
Het verhaal verloopt sprongsgewijs, dan vooruit, dan weer achteruit. En zoals het in de Noordse mythologie past, spelen de schikgodinnen en de god Loki ook een belangrijke rol. De schikgodinnen weven het levenslot van de mensen en de god Loki probeert daar dan telkens een stokje voor te steken.
Het verhaal wordt door de auteur verteld, vanuit het standpunt van verschillende personages. Maar eigenlijk is het een ‘skald’, een verhalenverteller, die het verhaal aan elkaar breit. Hij spreekt de lezer ook regelmatig rechtstreeks aan. De lezer moet dus wel aandachtig blijven om alles in het juiste perspectief te zien. De auteur gebruikt ook regelmatig mooie beeldtaal om sommige zaken plastisch te verwoorden, waardoor het verhaal nog meer karakter krijgt.
Een avontuurlijk verhaal dat jongeren zeker zal kunnen aanspreken. En niet alleen jongens, want de Vikingmeisjes staan hier eveneens zeer sterk in hun schoenen, soms meer en eerlijker dan de jongens.
Beslist de moeite van het lezen waard.
Dit boek is het vervolg op ‘Vikingbloed’, maar kan los daarvan worden gelezen.

Pol Van Damme - juli 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Luc Hanegreefs   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2024

ISBN
9789044854916

Aantal pagina's
200

Prijs
€19,95