De laatste uren van Josephine Donckers

Coverafbeelding van: De laatste uren van Josephine Donckers

Trefwoord(en)
Spanje
vakantie
vriendschap
spanning
onderzoeken

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Drie vriendinnen gaan nog éénmaal op vakantie naar Spanje alvorens hun wegen zullen scheiden als ze verder gaan studeren. Voor één van de vriendinnen, Josephine,  loopt deze ultieme vakantie echter fataal af. Ze wordt dood teruggevonden. Wat is de rol van de andere vriendinnen hierin?

Het verhaal begint met een korte persmededeling. Daarna volgen telkens korte stukjes. Enerzijds zijn het de antwoorden die de vriendinnen aan de politie geven, telkens vanuit het standpunt van één van de meisjes. Daartussen, in een ander lettertype, worden de laatste uren van Josephine gereconstrueerd. Ook telkens vanuit het standpunt van één van de meisjes, in de ik-vorm. De lezer krijgt daardoor een goed beeld van wat er tussen de meisjes speelt. Het verhaal is mooi opgebouwd, waarbij de stukjes ondervraging naadloos passen in de verhalende stukjes. Het is ook goed gevonden dat enkel de antwoorden van de meisjes worden weergegeven op de vragen van de politie. Toch kan de lezer de vragen er moeiteloos bij denken.
Nadat het verhaal gelezen is, weet de lezer hoe de vork in de steel steekt. Maar in een nawoord daagt de auteur de lezer bijna uit om het verhaal terug te lezen (nu of later) met de wetenschap hoe het afloopt en dan te hints te zien die de afloop kunnen bevestigen. Ook de weergegeven songtekstfragmenten zijn daarbij belangrijk.
Mooi opgebouwd verhaal, origineel gevonden en met het beperkte aantal bladzijden kan het minder enthousiaste lezers zeker aanspreken. Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Daniëlle Bakhuis   

Uitgeverij
Van Goor   


Reeks
Best of YA – XS

Jaartal
2021

ISBN
9789000377541

Aantal pagina's
100

Prijs
€9,99