De laatste reis van de Ballerinus

Coverafbeelding van: De laatste reis van de Ballerinus

Trefwoord(en)
vriendschap met dieren
reisverhaal

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Ravi woont in een caravan ergens aan een waterkant. Zijn beste en enige vriend is de zwerfhond Ijs. Op een dag blijkt er een schip aangemeerd in zijn buurt en leert hij kapitein Sep kennen. Met zijn verjaardag krijgt Ravi een abonnement voor een dierentuin. Die dierentuin blijkt in een circustent te huizen waar circusdirecteur Benno met strenge hand de scepter zwaait. Benno is verontwaardigd. Zeker wanneer hij verneemt dat de directeur de oude circusdieren aan de slager wil verkopen. Samen met Sep bedenkt Ravi een plan om de dieren te redden en hen terug naar hun thuis te brengen. Dan moet hij wel de hele wereld rondvaren. Zou dat wel lukken?

In dit verhaal vinden twee eenzame mensen elkaar: Ravi en Sep. Ravi is een jongen wiens moeder is overleden. Hij woont op zichzelf in de caravan die zijn moeder nog heeft opgemaakt en versierd. Zo houdt hij haar gedachtenis levend. Van andere mensen moet hij niet zo veel hebben. Sep is een oude kapitein die – na zijn hele leven te hebben rondgevaren – nu een plek zoekt om ‘thuis’ te komen. Als Ravi het onrecht ontdekt dat de circusdirecteur zijn dieren wil aandoen, gaat hij tot actie over. Met de reddingsactie opent dit ook de kleine wereld waarin Ravi leefde. En net als Ravi ontdekt de jonge lezer enkele dingen over de plekken waarheen de Ballerinus allemaal vaart. Ravi had eerst slechts één vriend. De zwerfhond Ijs, die dan nog deed wat hijzelf wilde. Naarmate de reis vordert, groeit de vriendschap tussen Ravi en Sep en de dieren. Hij voelt zich heel verantwoordelijk voor de dieren en dat waarderen ze. Ook bij de oude Sep groeit de vriendschap tussen hem en Ravi. Natuurlijk is er een slechterik, zoals de slager die hen achterna zit. Maar gelukkig weten ze die op een goeie manier op zijn nummer te zetten. Dan is er nog Benno die doorheen het verhaal evolueert en uiteindelijk begrijpt wat hij de dieren heeft aangedaan.
Het is een fantasievol verhaal waarin de dieren snappen wat de mensen zeggen en waarin een sprekende papegaai de tolk is tussen de dieren en de mensen.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Ravi. Daar zit wel enige tegenstelling in. De lezer ‘ziet’ Ravi ouder dan wat in de illustraties wordt weergegeven. Ook zijn handelingen en manier van spreken duiden op een ouder iemand.
De zachte kleurrijke illustraties versterken de sfeer van het verhaal.
Een feel-good verhaal dat blijft boeien tot het einde.

Pol Van Damme - december 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Arienne Bolt   

Illustrator
Linde Faas   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2016

ISBN
9789047707752

Aantal pagina's
335

Prijs
€16,95