De laatste jager

Noord-Amerika, zo’n 10.000 jaar geleden. Een groepje jongeren verliezen na een vreselijke bosbrand alles. Hun kamp, hun ouders, hun stam. Helemaal alleen moeten ze zien te overleven in de wildernis, op zoek naar eten, naar bescherming en naar een nieuwe stam. Het wordt een dramatische overlevingstocht waarbij Roqi zijn talent ontdekt, maar ook verschrikkelijke keuzes moet maken.

Er zijn al meerdere auteurs die verhalen hebben geschreven die zich in de prehistorie afspelen. Zoals Linda Dieleman, Michelle Paver, Paul Kustermans … Morosinotto voegt daar nu zijn verhaal aan toe. Al deze auteurs kennen hun personages gaven toe die de hedendaagse mens verleerd is. Zoals toekomstvoorspellingen, telepathische beelden of berichten waarmee ze kunnen communiceren of een uitgebreide kennis van eetbare, wilde planten. Ook in dit verhaal hebben de personages deze bijzondere gaven.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Roqi, in de ik-vorm. De lezer kijkt door zijn ogen naar de gebeurtenissen en hoe hij daar op reageert of over denkt. Roqi voelt zich achtergesteld omdat hij nog niet aan een bijzondere gave is gelinkt, wat bij de anderen al wel gebeurd is. Hij moet ook op het jongste kind letten en een eind achter de anderen volgen. En hoewel hij zijn uiterste best doet om bij de groep te horen, lopen zijn handelingen meestal dramatisch af. Zo erg zelfs dat hij uit de groep wordt gestoten en alleen moet zien te overleven. Maar net dat zal hem in staat stellen om er achter te komen dat hij kan overleven in een vijandige omgeving. En zal hij bewijzen dat hij een echte jager is. Al zal ook dat dramatisch aflopen.
Het verhaal verloopt chronologisch en de gebeurtenissen worden heel realistisch beschreven. De verhoudingen tussen de jongeren komen geloofwaardig over, al laat de auteur hen soms wat ‘hedendaags’ denken.
Een verhaal over een groepje kinderen uit de tijd van de jager-verzamelaars die moeten zien te overleven.

Pol Van Damme - augustus 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Davide Morosinotto

Illustrator
Fabio Visintin

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2023

ISBN
9789464018530

Aantal pagina's
300

Prijs
€22,00


Vertaald uit
Italiaans

Originele titel
L’ultimo cacciatore

Vertaler(s)
Manon Smits   
Pieter van der Drift