De laatste granaat

Coverafbeelding van: De laatste granaat

Trefwoord(en)
WO II
eiland
Japan
angsten
overleven

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

April 1945. Hideki woont met zijn familie op het Japanse eiland Okinawa. Bij de nadering van het Amerikaanse leger moet zijn vader naar het leger, zijn moeder en jongere broer worden geëvacueerd, zijn zus moet gaan helpen in een ziekenhuis en hijzelf komt bij een groep studenten terecht die eveneens worden ingezet bij de verdediging van het eiland.
Ray is een Amerikaanse soldaat die op het eiland landt om het te bevrijden van de bezetter. Hij weet niet wat hij moet verwachten en of hij het wel zal overleven. Wat gaat hij doen als hij tegenover een Japanse soldaat staat?
Midden in het gevecht komen de jongens elkaar tegen.

Dit boek verhaalt de gevechten op Okinawa naar het einde van de Tweede Wereldoorlog toe. Het verhaal wordt in het eerste deel afwisselend verteld – door de auteur – vanuit het standpunt van de twee jongens. De lezer krijgt zo een goed beeld van wat er bij deze jongens omgaat. Hideki is een Okinawaan die verplicht wordt om met de Japanners mee te strijden, al is dit niet zijn oorlog. Hij ziet hoe zijn hele eiland wordt verwoest en wat oorlog met mensen doet. Ray is vrijwillig bij de marine gegaan omdat hij het zijn plicht vond zijn land te dienen. Maar op het terrein zelf stelt hij zich heel wat morele vragen over zijn eigen houding en die van zijn medestrijders.
Het tweede deel wordt volledig vanuit Hideki’s standpunt verteld. Ook hij stelt zich heel wat vragen. Door de vreselijke gebeurtenissen evolueert hij van een bange, onzekere jongen naar iemand die wil overleven en opkomt voor de mensen om hem heen, zelfs al zet hij daarmee zijn eigen leven op het spel. Zijn geloof en de herinneringen aan zijn voorouders geven hem in wat hij moet doen, soms tot zijn eigen verbazing.
Een verhaal over oorlog is nooit vrolijk of opwekkend. Maar het geeft wel een goed beeld van hoe mensen zich kunnen voelen tijdens zulke vreselijke gebeurtenissen. Ten goede en ten kwade.
Net als in zijn andere oorlogsverhalen weet de auteur de lezer aan het verhaal te kluisteren en toch een getrouw beeld te geven van de gebeurtenissen. Achteraan is een informatief stukje opgenomen over de Slag om Okinawa. Wat ook voor het verhaal verhelderend werkt.
Beslist het lezen waard.

Pol Van Damme - februari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Alan Gratz   

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2022

ISBN
9789020654769

Aantal pagina's
239

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Grenade

Vertaler(s)
Carla Hazewindus