De laatste boom – Een zaadje van hoop

aanrader Coverafbeelding van: De laatste boom – Een zaadje van hoop

Trefwoord(en)
bomen
natuur
natuurbescherming
toekomst
groeien
generaties

Genre
prentenboek

Vanaf
10 jaar

Stel je voor: een tijd in de verre toekomst waarin er geen bomen meer zijn. Schaduwrijke bladerdaken, ritselende bladeren, klimmen en spelen in bomen, eindeloze wouden, het zijn dan allemaal vage herinneringen van ooit, lang geleden.
In die tijd speelt dit verhaal zich af.
Het hoofdpersonage is een meisje, Olivia genaamd. Zo lang zij zich kon herinneren verlangde ze ernaar om een boom te ontmoeten. Hoewel ze wist dat de laatste van alle bomen lang geleden gestorven was.
Op een nacht kon ze niet slapen, want morgen zou ze met haar klas het Bomenmuseum gaan bezoeken. Dat museum was jaren geleden gebouwd door de laatste mensen van de Bomengeneratie. Je zag er stukken van de stam van de laatste bomen en andere objecten. En toen ze daar op het bankje voor een statig schilderij van de laatste boom zat en zij zijn naam fluisterde, fluisterde hij terug. En daarna gebeurde het onmogelijke…

Dit hartverwarmende prentenverhaal palmt je helemaal in. Je verlangt mee met Olivia naar een betere wereld waar het groen mag overheersen. Je draagt mee de  hoop en bent stilletjes blij samen met haar met dat ene zaadje in haar hand. Dat zaadje van hoop.
Het fijngevoelige verhaal wordt verteld met korte zinnetjes die het resultaat zijn van een strenge schrijvershand (én een goede vertaler). Er staat geen woord te veel en wat er staat is ritmisch en leest lekker voor.
Maar meer nog wordt het verhaal verteld met de magistrale prenten. Hawker is een kunstenaar pur sang. Zijn tekeningen in zwart-wit en vele grijstinten zijn gedetailleerde composities waar fijne inktlijntjes veel sfeer bepalen. Soms eenvoudig en op één detail geconcentreerd, maar vaak zijn de taferelen bijna heroïsch in hun grootsheid. Zoals de stad zonder bomen, het museum als een kathedraal, het bos als een oord vol leven en plezier, de nachtelijke sterrenhemel vol mysterie, en veel meer. Je zou ze stuk voor stuk willen inkaderen en ophangen. Hij is ook meester in het verbeelden van emotie door de expressie van de gezichten of door de houding van de figuren. De gelaagdheid van zijn prenten maken het geheel boeiend voor jong én oud.
Voeg daaraan toe de uitgekiende en luchtige vormgeving van Sjoerd Kaandorp van SproetS met zijn dikke crèmekleurige bladeren en zijn linnen rug, en je hebt een meesterwerk in je hand dat je diep treft én aanzet tot respect voor moeder natuur. Zonder schreeuwerige boodschappen maar door subtiliteit en de juiste emoties op de juiste plaats.
Een aanrader met een boodschap zonder meer!

Eric Vanthillo - januari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Luke Adam Hawker   

Illustrator
Luke Adam Hawker   

Uitgeverij
Altamira   


Jaartal
2023

ISBN
9789401305716

Aantal pagina's
64

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Last Tree

Vertaler(s)
Susan Smit