De laatste beer

April is de dochter van een wetenschapper die voor zes maanden naar Bereneiland trekt om onderzoek te doen naar de klimaatverandering. Hij vertelt April dat er geen beren meer leven op Bereneiland. Maar op een avond ziet April in de verte een schim die op een beer lijkt. April gaat erop uit om de beer te zoeken. De beer die ze vindt hoort daar niet. Hij is gewond, heeft honger en is heel eenzaam. Er groeit een bijzondere band tussen de beer en April. Zij wil haar nieuwe vriend redden en hem terug naar zijn ‘thuis’ brengen. Maar hoe?

In eerste instantie heeft de auteur dit verhaal geschreven om aandacht van de jonge lezer te vragen voor de klimaatverandering en dat zelfs de actie van één iemand goed kan zijn voor het milieu.
Daarnaast is er de eenzaamheid van April. Sinds de dood van haar moeder, vele jaren geleden, is haar vader somber gestemd en heeft hij erg weinig aandacht voor zijn dochter. Hij verdrinkt volledig in zijn werk. Daardoor mist April veel aandacht en warmte en voelt ze zich helemaal alleen. Bij de beer vindt ze die warmte en aandacht wel. En hoewel hij niet kan spreken, kan ze bij hem haar hart luchten en lijkt hij haar te begrijpen. En dit lijkt wederzijds te zijn, April begrijpt de eenzaamheid van de beer en wil hem daarom helpen.
Doorheen het verhaal zou de (oudere) lezer kunnen begrijpen dat de beer een ingebeeld vriendje is waar April met haar eenzaamheid en problemen terecht kan. Al laat het slot daar anders over beslissen.
Het verhaal is in een grotere letter op een ruime bladspiegel gedrukt. Dat maakt het erg makkelijk voor de jonge lezer. Ook zijn er heel wat grijzige illustraties opgenomen die het verhaal verluchtigen.
Het verhaal verloopt chronologisch en wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van April. Zo ervaart de lezer heel goed haar eenzaamheid en haar verlangen naar warmte en gezelschap.
In een nawoord legt de auteur uit waarom ze dit verhaal heeft geschreven. En dat je zeker geen vriendschap moet proberen te sluiten met een ijsbeer, die ze in dit verhaal heel erg ‘teddybeer-achtig’ beschrijft. Ook vermeldt ze bronnen die ze heeft geraadpleegd en sites waar de lezer zelf meer informatie kan vinden.
Het lezen zeker waard.

Pol Van Damme - februari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Hannah Gold   

Illustrator
Levi Pinfold   

Uitgeverij
Volt   


Jaartal
2022

ISBN
9789021471143

Aantal pagina's
286

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Last Bear

Vertaler(s)
Pauline Michgelsen