De kunst van het spieken – Niet voor mietjes, deel 4

Coverafbeelding van: De kunst van het spieken – Niet voor mietjes, deel 4

Trefwoord(en)
middelbare school
vriendschap
beschuldigen
gezin

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Om Matthias’ punten voor wiskunde op te krikken geeft zijn vriend Dante hem bijles, net voor de Kerstexamens. Ook Rani volgt die bijles. En die bijles werpt vruchten af. Ze behalen beiden erg hoge cijfers. Maar de leerkracht wiskunde vermoedt dat zij de vragen hebben gehackt. Rani, die al geen goede naam heeft op school, is de hoofdverdachte. Dante en Matthias doen verwoede pogingen om haar onschuld te bewijzen. Maar hoe?

Dit is het vierde deel uit de reeks ‘Niet voor mietjes’ waarin heel herkenbare schoolsituaties voor de nodige spanning zorgen. De hoofdpersonages zijn ook dezelfde als in de vorige delen. Deze personages zijn heel levensecht geschetst. Zo ook hun thuissituatie en hun ouders. Hun gevoelens en frustraties worden erg goed verwoord in een eenvoudig en makkelijk leesbare taal. De dialogen komen erg vlot over en zijn eveneens heel herkenbaar. De spanningsboog wordt goed aangehouden.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Matthias.
De auteur slaagt er ook in om enkele punten aan te halen die zich in middelbare scholen afspelen en hoe de leerlingen daar best wel of niet op reageren. Een gegeven dat de herkenbaarheid nog verhoogt.
Omdat de lezer de personages al kent uit een vorig deel uit de reeks, weet hij/zij al dat het met de drie hoofdpersonages wel goed zal aflopen. Alleen is de vraag hoe ze het probleem weten op te lossen. Het gebeurt op een ietwat riskante manier, die evengoed in hun nadeel had kunnen aflopen.
Vlot lezend verhaal uit een middelbare school, met realistische situaties en herkenbare personages. Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - november 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Jo Claes   

Uitgeverij
Houtekiet   


Reeks
Niet voor mietjes

Jaartal
2020

ISBN
9789089248824

Aantal pagina's
179

Prijs
€17,99