De Kruisdraagster

Coverafbeelding van: De Kruisdraagster

Trefwoord(en)
maatschappij
verzet
religie
liefde

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Europa, in een verre toekomst. Anna studeert aan een gerespecteerd instituut. De maatschappij kent geen oorlog en ziektes meer, alles is perfect geregeld en iedereen volbrengt zijn taak. Op een mistige dag krijgt Anna plots een briefje in haar handen gestopt door een gehandicapte bedelaar. Ze schrikt enorm maar is toch nieuwsgierig naar wat er op het briefje staat. Zo komt ze een groep mensen op het spoor die letterlijk ondergronds moeten leven. Anna’s wereldbeeld wordt helemaal overhoop gegooid. Ze zal een levensbelangrijke keuze moeten maken want nu staat ook haar leven op het spel.

Op de cover plakt een sticker: ‘Voor de fans van Divergent en The Hunger Games’. Dat lijkt wel wat kort door de bocht maar er zijn wel een aantal raakpunten. De maatschappij is strikt geregeld, misdaad en ziekte zijn ogenschijnlijk verdwenen en het gezag van hogerhand is onaantastbaar. Maar net als in de andere verhalen is dit slechts schijn en blijken er groepen mensen onderdrukt of zelfs vermoord te worden. Het verhaal is meer een christelijke tegenhanger van Divergent of The Hunger Games. De lezer krijgt in een notendop hele stukken uit de Bijbel verteld en ook uitgelegd. Dat gebeurt net door die onderdrukte groep mensen, want het gaat hier om Christenen die vervolgd worden. In de geschetste maatschappij zijn de mensen opgedeeld in twee groepen mensen en is er geen religie. Maar de zogenaamde Dionysiërs houden er wel een reeks goden op na die doen denken aan die van de Oude Grieken of Romeinen. Een aandachtige lezer fronst dan wel de wenkbrauwen. En wat is er dan met de andere wereldgodsdiensten gebeurd? Daar wordt met geen woord over gesproken.
Het ‘vrije Europa’ zoals de machthebbers hun maatschappij benoemen blijkt helemaal niet vrij te zijn. Men houdt de mensen een volledig verkeerd wereldbeeld voor. Het is dan ook wel vreemd dat in die gedigitaliseerde wereld de mensen geen contact lijken te hebben met mensen buiten Europa.
Het doel van het boek lijkt dan ook een christelijke variant te willen zijn op de dystopische verhalen die het erg goed doen bij de jongeren.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Anna. De lezer weet dus ook niet meer dan wat Anna meemaakt, ervaart en voelt. Haar gevoelens voor enkele andere personages worden heen en weer geslingerd tot ze niet meer weet wie ze nu nog kan vertrouwen of niet. Door haar contact met de warme gemeenschap van de Christenen wil ze ook wel bij hen horen, maar ook hierin twijfelt ze heel erg omdat de ware beleving van dit geloof nog niet tot haar is doorgedrongen. Dat gebeurt dan op een bijzonder ‘explosieve’ manier. Een beetje zoals de christenvervolger Saul in de Bijbel tot het Christendom komt en Paulus wordt.
Door de vele en uitgebreide beschrijvingen evolueert het verhaal eerder traag en is de spanningsboog niet altijd gespannen. Het vraagt dan ook veel leesbereidheid van de lezer om vol te houden. Achteraf blijven er wel elementen nazinderen die de gelovige lezer tot nadenken aanzet.
Het slot is voor Anna wel hoopgevend, maar lost het fundamentele probleem niet op. Anna is de spreekwoordelijke zandkorrel in de zo gesmeerd lopende machine, maar of die machine nu stopt of anders gaat werken, blijft een open vraag.
Een dikke ‘pil’ voor doorzettende lezers.

Pol Van Damme - januari 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Lydia Schwarz

Uitgeverij
Callenbach


Jaartal
2015

ISBN
9789026621437

Aantal pagina's
460

Prijs
€19,99