De kracht van de dino

Coverafbeelding van: De kracht van de dino

Trefwoord(en)
dinosaurussen
vergelijken

Genre
informatief

Vanaf
11 jaar

Na een korte inleiding over het tijdperk van de dinosaurussen worden er telkens twee exemplaren uitgelicht en die worden met elkaar vergeleken. Wie is de sterkste, wie de gevaarlijkste, wie de grootste of de snelste, enzoverder. Elke ‘koppel’ wordt eerst in een bedreigende situatie afgebeeld over een dubbele pagina met de vraag wie er zal winnen, waarna op de volgende dubbele pagina beide dieren worden vergeleken met wat hun ‘wapens in de strijd’ waren. Er staan korte duidelijke teksten bij en op een eenvoudige manier wordt het gewicht en de grootte van de dieren aangegeven. Daarbij wordt telkens een silhouet van een mens geplaatst (een enkele keer een konijn of een kat) om de verhouding nog duidelijker te maken. Op een tijdlijn bovenaan kan de kijker/lezer zien in welke periode deze dieren leefden. Achteraan krijgt de kijker/lezer een antwoord op de gestelde vraag bij de voorstelling van het dier, staat er een verklarende woordenlijst en sluit een register het boek af.

Geen encyclopedie over dinosaurussen, maar telkens een vergelijking tussen twee exemplaren die in eenzelfde periode leefden. Doorheen het boek krijgt de kijker/lezer dan een chronologische kijk op deze dieren. Doorheen de korte teksten verneemt de lezer ook algemene informatie over dinosaurussen, recente ontwikkelingen of hoe de eerste skeletten werden gevonden en wat nu eigenlijk een gevonden skelet is.
De afbeeldingen van de dinosaurussen zijn met de computer gemaakt. Ze werden dan in een natuur-omgeving geplaatst. Hoe getrouw de afbeelding ook moge zijn, ze komen niet echt natuurlijk over. Het lijken allemaal kunststoffen dieren die bij elkaar geplaatst werden. In de vergelijking tussen de dieren is het niet zo opvallend, maar in de bedreigende voorstelling lijken het eerder plastieken beesten in plaats van dieren van vlees en bloed. Wel enigszins jammer.
Door de bijzondere invalshoek is het – zeker voor jonge lezers – best interessant om deze dieren van naderbij te leren kennen en te vergelijken.

Pol Van Damme - februari 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Phil Manning

Illustrator
Peter Minister

Uitgeverij
Kosmos   


Jaartal
2016

ISBN
9789021561394

Aantal pagina's
80

Prijs
€12,50


Vertaald uit
Engels

Vertaler(s)
Irene Paridaans