De koningin zonder land

aanrader Coverafbeelding van: De koningin zonder land

Trefwoord(en)
sprookjes
koninginnen
vluchten
liefde

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Verrept schreef voor muziektheater Transparant het libretto voor een opera (première januari 2014). Dit is de boekversie ervan. Het leest als een mythisch verhaal vol symboliek en krachtige beelden.
De ik-persoon, de koningin zonder land, werd geboren als haar ouders op de vlucht waren voor een apocalyptische storm waarin hun land volledig werd opgeslokt door de zee. Zij had nooit haar land gezien, kende enkel de verhalen erover. Al van bij haar geboorte besliste zij om nooit één voet op de grond te zetten. Ook niet in het nieuwe landhuis, omgeven door een grote tuin. Daar doolde zij rond op stelten. Met haar bijzondere gave om de toekomst voor ogen te kunnen zien, hielp zij vele onderdanen. Maar die ene vluchteling die steeds in haar vizier kwam, daar wist zij geen raad mee. Tot zij hem onderaan haar paalwoning vond …
Dit imponerende verhaal eist je bewondering op. Verrept wikt en weegt zijn woorden en creëert zinnen die veel meer doen vermoeden dan wat er staat. Je leest traag en aandachtig woord voor woord, terwijl de tragiek van de personages bij je naar binnen sluipt. Om alle gebeurtenissen beter te kunnen vatten herlees je het verhaal met plezier. En telkens ontdek je nieuwe sporen, nieuwe motieven, nieuwe gedachten. Het open einde zalft en maakt de pijn die voortdurend aanwezig was in het verhaal draaglijk en verteerbaar.
Ongewoon en gedurfd bij een jeugdboek (hoewel dit duidelijk een boek is voor jong én oud) zijn de indringende prenten van Berlinde De Bruyckere. De auteur had geen betere keuze kunnen maken. Zij zijn niet voor de hand liggend, maar zo sterk en verbeeldingrijk, dat zij het verhaal optillen naar ongeziene hoogtes. Met sobere en ruwe borstelstreken schildert zij kwetsbare beelden die je verbeelding en je intuïtie rechtstreeks aanspreken. Het zijn zwartgallige beelden die beklijven en je niet onaangeroerd laten.
Kortom, beeld en woord samen maken van dit verhaal een indringer van formaat. Niet eenvoudig en geen hapklare kost, maar een werk dat onder je vel kruipt en je aangrijpt. Vandaar een aanrader!

Eric Vanthillo - juni 2013

Zoek op bib.be

Auteur
Paul Verrept   

Illustrator
Berlinde De Bruyckere

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2013

ISBN
9789058388377

Aantal pagina's
82

Prijs
€17,50