De koningin is verdwenen

aanrader Coverafbeelding van: De koningin is verdwenen

Trefwoord(en)
koningen
koninginnen
prinsessen
verdwijnen
hoop
verdriet

Genre
prentenboek

Vanaf
8 jaar

In een kasteel woonde een koningin en een koning met hun dochter de prinses en een groep narren. De koningin huilde amper, maar keek vaak triestig zonder tranen. Stilaan werd ze brozer en bleker. De narren wisten geen raad met haar. Toen kwam Het Lot. En de koningin verdween… Foetsjie. De narren voelden zich schuldig en dropen af. De koning maakte een nieuwe wet die treuren verbiedt. Want van huilen en treuren kreeg hij het lastig. Later kwamen er allerlei prinsen langs het paleis voor de prinses. Maar de prinses was te zwaar voor hen door al dat opgespaarde verdriet. Tot prins Dries haar met veel geduld en nog meer wachten ontdooide… De narren keerden terug en de koning … zijn ogen… de tranen…
Deze tekst is tegelijkertijd ook een theatervoorstelling die in première ging in december 2014 in opdracht van De Kopergietery in Gent. Geschreven en gespeeld door Anna Vercammen, live geïllustreerd door Sabien Clement en van muziek voorzien door Joeri Cnapelinckx. Deze ploeg maakte ook dit boek mét cd.
De broze tekst is poëtisch en zit vol fijne humor die het zware thema oplicht. Verwondering en tederheid liggen aan de grondslag ervan. De auteur weet zware thema’s als afscheid, rouw, opkroppen van verdriet, geen afscheid kunnen nemen, … te verwerken in een gevoelig verhaal dat je meesleept van begin tot einde.
Sabien Clement illustreert dit passend met luchtige prenten die humor weten te combineren met fijngevoeligheid. Met fragiele lijnen en veel speelse nonchalance creëert zij expressieve personages die je meteen raken. De combinatie met oude foto’s die perfect functioneren als suggestieve achtergronden, verhoogt de speelsheid van de illustraties.
Op de cd (totale duur 24’31”) hoor je 8 liedjes uit de voorstelling die samen stukken uit het verhaal muzikaal verbeelden. Fijne muziek met veel sfeer en gezongen met stemmen die muzikaal niet perfect zijn, maar daardoor juist des te brozer en gevoeliger. Een mooie extra bij dit indringende boek.
In zijn totaliteit (tekst, tekeningen, vormgeving én muziek) een geslaagde aanrader!

Eric Vanthillo - februari 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Anna Vercammen

Illustrator
Sabien Clement   

Uitgeverij
Vrijdag   


Jaartal
2014

ISBN
9789460011009

Aantal pagina's
50

Prijs
€22,50