De koffer

aanrader Coverafbeelding van: De koffer

Trefwoord(en)
vluchtelingen
reizen
samenleving
vooroordelen

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Op een dag zagen de dieren een vreemd dier verschijnen. Dit soort dier hadden zij nog nooit gezien. En dat dier had een koffer bij zich. Met, zo zei hij, in zijn koffer een theekopje, een tafel, een stoel en een houten huisje met een keukentje op een heuvel met bomen. De dieren vertrouwden het zaakje niet. Terwijl de vreemdeling sliep en droomde over vluchten en verstoppen, over het beklimmen van bergen en het zwemmen in diepe zeeën, nam de vos een driest besluit…

Dit hartverwarmende prentenboek vertaalt met veel fantasie de problematiek van vluchtelingen naar hele jonge kinderen. De ervaringen van het vreemde dier en de reacties van de anderen op hem lijken zo uit het hedendaagse maatschappelijke leven geplukt. Pijnlijk herkenbaar. Maar de maker geeft er een mooie twist aan, wat stof tot gesprek en reflectie biedt.
De aantrekkelijke prenten zijn expressief en rijk aan fantasie. Mooi hoe zij afgebeeld staan op witte achtergronden, wat het geheel lucht en licht en ruimte geeft. Ook mooi hoe de tekst als dialogen afgebeeld staat bij het dier dat spreekt en tegelijkertijd in dezelfde kleur als het dier. Duidelijk en (letterlijk) sprekend.
Een bijzonder prentenboek dat erin slaagt om in alle eenvoud de complexe vluchtelingenproblematiek te verbeelden voor een jong doelpubliek. Daarom een aanrader!

Eric Vanthillo - mei 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Chris Naylor-Ballesteros

Illustrator
Chris Naylor-Ballesteros

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2020

ISBN
9789025771553

Aantal pagina's
38

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The suitcase

Vertaler(s)
J.H. Gever