De knaap, de knecht, de meid, de moord

Coverafbeelding van: De knaap, de knecht, de meid, de moord

Trefwoord(en)
avontuur
spanning
vriendschap
kastelen
middeleeuwen

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

1299. Een kasteel hoog in de bergen en een nabijgelegen dorpje worden tijdens de winter volledig afgesloten van de buitenwereld. En net nu zijn er een aantal verontrustende moorden en verdwijningen. Vader Vergilius werd, net voor het ondersneeuwen van de bergpas, naar het kasteel gestuurd om de zaak te onderzoeken. Servaes, Cas en Fran – drie kinderen die op het kasteel wonen en werken – raken bij het onderzoek betrokken. Met hun jeugdige nieuwsgierigheid willen ze de zaak mee oplossen, maar het brengt hen ook in moeilijkheden.

Dit vlot lezend verhaal is er één dat de lezer puur leesplezier bezorgt. Het verhaal is geschreven in een makkelijke taal en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op zodat de lezer geboeid blijft. Naast het avontuurlijke zit er ook heel wat humor in het verhaal. Historisch gezien moet de lezer geen authenticiteit verwachten. En de auteur gebruikt ook hier en daar vrij moderne woorden die in die tijden niet gebruikelijk zullen zijn geweest. Maar dat mag de pret niet drukken.
De kinderen zijn heel herkenbaar beschreven. Servaes als een weinig avontuurlijke of ondernemende jongen, die echter andere talenten heeft. Cas als keukenhulpje die eerder behulpzaam en zorgend overkomt en Fran als een vrank en vrij meisje dat graag overal haar neus insteekt en niet om een antwoord verlegen zit. Ook de volwassenen krijgen zo een typische houding. De kasteelheer als een wat starre, warrige man die door zijn manipulerende vrouw netjes doet wat zij verlangt en de wat mysterieuze priester Vergilius die zo zijn eigen manier van werken heeft om het onderzoek op te lossen.
De setting van een door de winter ingesloten kleine gemeenschap die dan ook nog eens erg bijgelovig is, zorgt voor de juiste sfeer voor dit moordonderzoek.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Servaes die het hele gebeuren (veel later) nauwgezet heeft genoteerd. Al klopt dat niet helemaal omdat het vertelstandpunt regelmatig verspringt en hij bij sommige gebeurtenissen helemaal niet aanwezig was. Toch is de lezer vanaf de eerste bladzijde geboeid door het gebeuren en wordt hij/zij meegesleurd in de avonturen die er op volgen.
Puur leesplezier van de bovenste plank! Heerlijk om te lezen!

Pol Van Damme - mei 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Mark Tijsmans   

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2021

ISBN
9789463833189

Aantal pagina's
332

Prijs
€17,00