De kleur van de zon

aanrader Coverafbeelding van: De kleur van de zon

Trefwoord(en)
reisverhaal
filosoferen
gemeenschap

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Davie wordt, op een mooie ochtend tijdens de zomervakantie, door zijn moeder naar buiten gestuurd, de wereld in. “De mooie wereld achter die deur”, zegt ze lachend. Even later hoort Davie van zijn vriend dat er een jongen vermoord werd. Een jongen die ze allebei kenden. En waarschijnlijk is de dader gekend, want de families van beide jongens leven al generaties lang op gespannen voet. Toch heeft Davie geen zin om daar te blijven rondhangen. Hij trekt de heuvels in en heeft er een hele reeks ontmoetingen met heel uiteenlopende mensen. Hij verneemt meer over de ‘moord’ maar nog meer over het leven en over zichzelf.

Dat de auteur prachtige personages opvoert, is al langer geweten. Zijn verhalen hebben telkens meerdere lagen en de personages worden elke keer uitgebreid beschreven. Daardoor krijgen de verhalen ook veel meer diepgang. Dat is in dit verhaal niet anders. De auteur vertelt het verhaal vanuit het standpunt van Davie. De lezer ervaart de wereld waarin Davie leeft dus door zijn ogen. Al vanaf de eerste regels trekt de auteur de lezer in het verhaal. “Het is midden in de vakantie, wanneer het soms lijkt alsof de tijd stilstaat, wanneer het lijkt of er niets te doen is.” Alleen al daarmee schetst de auteur een zomerse dag die de lezer herkent. En het blijft zo’n herkenbare dag. Met een tocht tussen de velden, door een beschaduwde helling, met een nagloeiende zonsondergang en een aangenaam warme avond die valt. Toch gebeurt er die dag bijzonder veel, zeker voor Davie. Zijn tocht is eerder een filosofische wandeling waarin hij de wereld om hem heen leert kennen en dingen ervaart die hij nog niet eerder ervaren heeft. De tocht gaat de heuvel op, waarbij hij heel wat mensen ontmoet en er een gesprek mee voert. Meer dan zomaar een gewoon praatje. En eenmaal hij terugkeert, komt hij al die mensen in omgekeerde volgorde weer tegen. Maar er is die ogenschijnlijk gewone dag waarin niets gebeurt, wel degelijk heel wat gebeurd. De mensen die hij ’s avonds terug ontmoet, zijn veranderd, hebben een ander inzicht gekregen en ook Davie komt als een andere jongen terug thuis.
De auteur gebruikt prachtige beelden om de omgeving waarin Davie zich begeeft te verwoorden. De dialogen zijn vloeiend en duidelijk, maar hebben tegelijkertijd heel wat diepgang.
Een verhaal waarin het geloof in het goede van de mens centraal staat. Het sluit prachtig af: “En terwijl ze lopen draait de oeroude, gloednieuwe aarde door naar het diepste donker om het verloren licht weer bij ons terug te brengen.”
Schitterend verhaal waarin de lezer zich graag in laat onderdompelen.
Een aanrader.

Pol Van Damme - mei 2019

Zoek op bib.be

Auteur
David Almond   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2019

ISBN
9789021414942

Aantal pagina's
221

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Colour of the Sun

Vertaler(s)
Annelies Jorna