De kleine walvis in de winter

Coverafbeelding van: De kleine walvis in de winter

Trefwoord(en)
walvissen
avontuur
verloren
zee

Genre
prentenboek

Vanaf
3 jaar

Boy denkt vaak aan de kleine walvis die hij afgelopen zomer redde. Nu het stilaan winter wordt, ziet hij zijn nieuwe vriend niet meer. Soms denkt hij wel dat hij een walvisstaart ziet, maar uiteindelijk is het altijd iets anders. Als Boys vader nog een laatste keer de zee op gaat voor de winter echt begint, komt hij ’s avonds niet terug. Boy gaat op onderzoek uit en vindt zijn vaders boot vastgevroren in het ijs. Zijn vader is spoorloos verdwenen. Wat moet de kleine jongen nu doen? Wie kan hem komen redden?

Benji Davies werd in 2013 bekend in kinderboekenland met zijn prentenboek De kleine walvis dat wereldwijd prijzen in de wacht sleepte. In Nederland werd het in 2017 bekroond met Prentenboek van het Jaar en was het dat jaar ook het best verkochte boek. De kleine walvis in de winter is het vervolg. De personages, Boy, zijn vader, hun zes katten en de kleine walvis, zijn allemaal opnieuw van de partij. Boy ziet er met zijn mutsje en zijn gele regenjas nog altijd even schattig uit en hij is nog net zo dapper als voorheen. Ook De kleine walvis in de winter vertelt een lief verhaal over vriendschap en onvoorwaardelijke liefde en doet dat met de nodige spanning. Nou ja, spanning op peuter- en kleuterniveau dan toch. Hoewel het boek al in 2016 verscheen in Nederland, in een vertaling van Edward van de Vendel, besloot Luitingh-Sijthoff het verhaal opnieuw uit te geven maar ditmaal als  kartonboekje. Edward van de Vendel, die we kennen als een taalvirtuoos, slaagt erin om de vertaling opnieuw met veel liefde voor de Nederlandse taal te maken. Eenvoudige maar mooie zinnen tonen zijn talent. Davies zelf is bovenal een illustrator. Hij slaagt erin om een boek dat zich afspeelt in een koude, donkere winternacht op het ijs toch warm te doen aanvoelen. Zijn spel van licht en donker (waar je al een voorbeeld van ziet op de cover) en de zes katten die doorheen het verhaal geteld kunnen worden, zijn details die het geheel bijzonder maken.
De kleine walvis in de winter is een schattig verhaal, we zijn ook niet anders gewend van Benji Davies, in een nieuw en stevig jasje.

Mathilde Lemm - maart 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Benji Davies   

Illustrator
Benji Davies   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2019

ISBN
9789024585922

Aantal pagina's
26

Prijs
€8,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Storm Whale in Winter

Vertaler(s)
Edward van de Vendel