De kleine Odessa

aanrader Coverafbeelding van: De kleine Odessa

Trefwoord(en)
boeken
zoektochten
avontuur
magie
liefde

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Odessa mag van haar moeder niet buiten komen, maar geeft daar geen verklaring voor. Odessa is een ondernemend meisje van 13 en trekt ’s nachts van dak tot dak over het dorp. Op een nacht trekt een lichtgevend boek op de grond haar aandacht. Maar als ze het boek heeft, komen er vreemde wezens opzetten die haar achtervolgen. Ze ziet van op een dak hoe andere wezens (het lijken zwijnen die gewapend zijn en een soldatenuitrusting dragen) een persoon ontvoeren die lijkt op haar moeder. Ook een vliegend paard mengt zich in de strijd. Als Odessa thuis komt, is haar moeder inderdaad verdwenen. In de bibliotheek ontdekt ze vreemd poeder en ook een sprekende vogel, Lode A. Die overtuigd haar om naar Scribopolis te trekken om haar moeder te redden. Scribopolis is een geheimzinnige, fantasierijke schrijversstad die alleen via een geheime deur te bereiken is. Eenmaal daar komt Odessa in een andere wereld terecht, een wereld bevolkt door schrijvers en hun personages die tot leven gewekt worden door het Muzenpoeder. Maar Scribopolis wordt bedreigd door Mabarak die een bijzonder boek in handen wil krijgen: Boekus. Wat in Boekus wordt geschreven, gebeurt ook echt. Maar Boekus is spoorloos…

Het verhaal speelt even in de realiteit (in het begin), maar daarna in de fantasiewereld van de schrijvers en voor het grootste deel in Scribopolis. Het hoofdpersonage is uiteraard Odessa. Een gewoon, zeer herkenbaar meisje, dat een uitzonderlijke kracht bezit, maar zeer erg aan zichzelf twijfelt. Zij krijgt weinig aandacht van haar moeder  Ze komt er ook tegen in opstand en keert zich zelfs tegen haar moeder. Dikwijls voelt ze zich in de steek gelaten, of niet ernstig genomen en dan is ze ontgoocheld of boos.
Daarnaast zijn er de fantasiepersonages die allemaal zo hun eigen karakter hebben zoals Dostojewski als sarcastische schrijver die de spot drijft met iedereen, en vooral met de ‘zachtere’ figuren als Orpheus en zeker Odessa (omdat zij een meisje is!). De figuur van Shakeseare als bedaarde, rustige en doordenkende schrijver (die ziet Odessa wel zitten als vader). Ook rokende Lode A. de grasparkiet is erg geloofwaardig in zijn stoere-taal rol, om geen antwoord verlegen en erg eigenzinnig.
De figuren van de Gnorks (domme zwijnen die als soldaten voor Catullus werken) en de ‘Fluisteraars’ zijn bijzonder geslaagd!
Het verhaal is in een heel makkelijk maar mooie taal geschreven zonder haperingen of moeilijk geconstrueerde zinnen.
Het verhaal zit perfect in elkaar, het gebruik van al die schrijvers in de door hun gecreëerde stad Scribopolis, klopt tot in de details.
Soms doen een aantal elementen denken aan andere verhalen. Zo lijkt Ergolas erg op ‘Gollem’ uit ‘the Lord of the Rings’. De tunnel naar Mabaraks kasteel doen denken aan de mijnen van Moria eveneens uit ‘the Rings’. Odessa wordt onzichtbaar als ze de Pen vast neemt (een heel bijzondere pen die alleen kan gebruikt worden om in Boekus te schrijven). Het lijkt op de onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter. In het verhaal zitten elementen die ook in andere verhalen voorkomen: een ‘andere wereld’ waarin een meisje terecht komt, zoals in ‘Ik, Coriander’ , of ‘Endymion Spring’ dat handelt over een boek dat vervaardigd is uit een heel bijzonder materiaal en dat alle kennis van de wereld bevat; alsook ‘Hart van inkt’ waarin personages uit boeken tot leven laten komen. In dit verhaal zitten ze alledrie vermengd; een heerlijke cocktail!
Vanaf het eerste ogenblik, de eerste regel is de lezer aan het verhaal gekluisterd en het laat hem niet meer los! Hij zit volledig mee in de huid van Odessa, van begin tot einde.
Prachtig, subliem, schitterend! Dit boek MOET je gelezen hebben!

Pol Van Damme - september 2009

Zoek op bib.be

Auteur
Peter Van Olmen   

Uitgeverij
Van Goor   


Reeks
De kleine Odessa

Jaartal
2009

ISBN
9789047508502

Aantal pagina's
461

Prijs
€18,95