De kleine Odessa: De val van Scribopolis, boek 1

Coverafbeelding van: De kleine Odessa: De val van Scribopolis, boek 1

Trefwoord(en)
boeken
zoektochten
strijd
avontuur
fantasy

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Odessa is in een strijd gewikkeld met haar vader Moebarak. Zij moet het geheim van de Aquila’s vinden en het vernietigen voordat Moebarak het vindt. Want dat zou het einde betekenen van Scribopolis. Maar Odessa voert ook strijd met zichzelf. Ze wil zijn zoals haar grote voorbeeld Shakespeare maar het bloed van Moebarak stroomt door haar aderen. Daardoor staat ze dikwijls in tweestrijd. Maar de tijd dringt en niemand blijkt te zijn wie hij voorgeeft te zijn. Wordt het Odessa allemaal teveel?

Het is niet mogelijk dit boek te lezen zonder de vorige delen te hebben gelezen. De oorspronkelijke uitgave van het eerste boek dateert al van 2009 en het tweede van 2013. Iets wat het moeilijker maakt voor lezers die de boeken toen lazen. Ondertussen zijn deze twee delen wel heruitgegeven zodat nieuwe lezers bij het begin kunnen beginnen.
Dit derde deel gaat verder waar het tweede geëindigd is. Oorspronkelijke lezers zullen dus wat in hun geheugen moeten graven om de gebeurtenissen te reconstrueren.
De onzekere Odessa uit het schitterende eerste deel is verdwenen. Zij is ondertussen geëvolueerd naar een doortastend meisje dat enkel nog haar doel voor ogen heeft en daar veel, heel veel voor wil opofferen. Ook reist ze door een aantal boeken die de lezer nieuwsgierig kunnen maken naar die andere verhalen.
Maar meer nog wordt er gepraat tussen de personages. Hier en daar wordt het zelfs erg filosofisch, wat de vaart erg uit het verhaal haalt. De lezer moet zich dan ook niet verwachten aan flitsende actie en spectaculaire gebeurtenissen. Het gaat veeleer om de zoektocht van Odessa om de wereld van Scribopolis te beschermen. En ook hoe Odessa zelf reageert op de dingen die gebeuren en haar relatie tot andere personages. Ze wordt keer op keer door hen bedrogen en telkens is ze ervan overtuigd dat het haar eigen schuld is omdat zij in haar enthousiasme – of is het naïviteit – personages vertrouwt die niet te vertrouwen zijn. Toch blijft ze vechten om haar doel te bereiken. Als de lezer een zekere leesbereidheid toont en bij de dingen die Odessa overweegt of bespreekt ook over zichzelf wil nadenken, blijft hij/zij zeker geboeid door het verhaal. Hopelijk moet hij/zij niet weer vier jaar wachten op het vervolg.

Pol Van Damme - mei 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Peter Van Olmen   

Uitgeverij
Van Halewyck   


Reeks
De kleine Odessa

Jaartal
2017

ISBN
9789461316387

Aantal pagina's
413

Prijs
€15,95