De kleine heks

Coverafbeelding van: De kleine heks

Trefwoord(en)
sprookjes
heksen
grootmoeders
logeren
vermist

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

Zoals elk jaar gaat Liesbeth en haar kater Socrates Kerstmis vieren bij haar grootmoeder Olga. Liesbeth is wat raar: zij maakt altijd de zinnen van anderen af. Haar oma is de enige die dit ok vindt en Edward de buurjongen van de grootmoeder ook (want hij stottert en dat komt dus goed uit). Edward en Liesbeth besluiten verder te werken aan het herbarium. Alleen nieskruid ontbreekt nog. Zij gaan het opzoeken in het grote plantenboek op zolder, maar stoten daar op een vreemd boek dat helemaal onder het stof zit en dat er wel duizend jaar oud uit ziet… Oma is woest, stuurt Edward naar huis en wil niet dat Liesbeth het boek inkijkt. Wat later rinkelt de telefoon en is Edward vermist. Zij kunnen hem niet meteen vinden. Die nacht, als oma slaapt, kan Liesbeth toch het mysterieuze boek inkijken. Wat ze daarin ziet en leest, geeft haar ganse leven een totaal andere wending…
Dit hedendaagse sprookje leest als een trein. In korte, chronologische hoofdstukken rolt het verhaal zich af en sleept het je mee van de ene verbazing naar de andere. Een enkele keer lijkt het wat geforceerd, maar neem je het toch voor waar aan door de doorgedreven fantasie van de beide makers.
Maar het zijn vooral de prenten van Lacombe die je aandacht opslorpen. Zoals we het van hem gewend zijn schildert hij sferen en taferelen die je niet loslaten. Met zachte pen en veel details creëert hij steeds een soort afstandelijkheid die je toch beroert. Zijn personages met grote ogen die je meestal net niet aankijken hebben iets mysterieus.
Een fantasierijk verhaal met verrassende afloop. Om te lezen en te herlezen, keer na keer. Terwijl je op de grootse prenten keer na keer nieuwe zaken ontdekt.

Eric Vanthillo - februari 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Sébastien Perez

Illustrator
Benjamin Lacombe   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2015

ISBN
9789044822618

Aantal pagina's
34

Prijs
€15,95


Vertaald uit
Frans

Originele titel
La petite Sorcière

Vertaler(s)
Pierre Winters