De kleine Atlas van de Belevingswereld

Coverafbeelding van: De kleine Atlas van de Belevingswereld

Trefwoord(en)
kaarten
verbeelding
filosoferen

Genre
informatief

Vanaf
12 jaar

In 1999 verscheen de eerste ‘Atlas van de belevingswereld’. Daarna verschenen nog vele exemplaren en variaties erop. Alleen al in Nederland werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht en verscheen de Atlas in 17 talen over de hele wereld. Ondertussen verscheen ook een luxueuze versie in het groot en nu is er deze herziene editie van de ‘Grote Atlas van de Belevingswereld’ in het klein.
Handig om overal mee naartoe te nemen of om cadeau te geven (of te krijgen).
Nadeel is wel dat je goede ogen nodig hebt, want de vele details en namen zijn zo klein dat je makkelijk ‘verdwaalt’ in de veelheid van aanduidingen en woorden.
Daarom is de grote editie geen overbodige luxe om je te verdiepen in de fantasiekaarten van een fictieve wereld met landen als Ontdekking, Paradox, Schepping, Evolutie, … Met zeeën als Zee van Overvloed, Zee van Gedrevenheid, Baai van Voldoening, … Met eilanden als Perfectie, Rariteiten, Archieven, … Met Wouden van Nieuwsgierigheid, het Saaie Bos, de Moerassen van Verveling, …
Al die fictieve plaatsen en streken prikkelen je verbeelding en kunnen ook aanleiding zijn tot reflectie of overpeinzing van je leven en je zijn.
Elke kaart is een toonbeeld van fantasie en hoe je met taal en -begrippen kan spelen.
Het boekje opent met een uitgebreide inleiding van cultuurhistoricus Arie van den Berg, waarin hij het verschijnsel ‘geofictie’ duidt door de eeuwen heen. Een mooie intro als verdieping en als smaakmaker.
Daarna zie je de hele wereld in 4 kaarten en de zeeën in evenveel kaarten.
Vervolgens zoemen de makers in op streken en landen: Kennis (met steden als Fantasie, Niet Weten, Verzamelen, Intuïtie, …), Thuis (met steden of dorpen als Vaarwel, Geborgenheid, Welkom, …), …
Tot slot vind je in het boek de stadsplattegrond van de stad ‘Verandering’ in 4 kaarten, met daarop alle straten, pleinen, gebouwen, … Zoals de Lijdensweg die uitkomt op het Slachthuis, de Inspiratie Allee in de buurt van het Museum, de Vervallen Weg en de Verrotting in de buurt van de Vuilstortplaats, het landgoed Overbodige Luxe, … Een gedetailleerde index besluit het geheel overzichtelijk.
Dit is een te begeren boekje als aanvulling op het grote boek met vele mogelijkheden waarin je uren kan ronddolen.

Eric Vanthillo - maart 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Jean Klare
Louise Van Swaaij

Illustrator
Jean Klare

Uitgeverij
De Harmonie   


Jaartal
2017

ISBN
9789463360296

Aantal pagina's
104

Prijs
€15,00