De kattenwandeling

aanrader Coverafbeelding van: De kattenwandeling

Trefwoord(en)
katten
natuur
loslaten
rolpatronen
vrijheid
vooroordelen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

TipToePrint brengt vaak onbekende pareltjes uit het buitenland onder onze aandacht. Dit keer is het niet anders met dit verrassende en hartverwarmende prentenboek in 2 delen van de Zweedse auteur en illustrator Sara Lundberg.
Het verhaal start zoals elke dag van het baasje en zijn kat begint: met een wandeling. Het baasje voorop, de kat er achteraan. Elke dag dezelfde weg en dezelfde plek waar zij verstoppertje spelen. Maar vandaag heeft de kat er geen zin in. Ze heeft alleen maar oog voor een vreemde witte kat en het klikt tussen beiden. Na een tijd is het geduld van het baasje op en wil hij naar huis. Maar dan blijkt dat de kat verdwenen is. Wat nu? Wachten… En uiteindelijk helemaal verkleumd terug naar huis, zonder kat. Maar daar wacht een fijne verrassing. Tot daar deel 1. In deel 2, de dag erna, mag de kat beslissen waar ze naartoe zullen wandelen. Nu loopt de kat voorop, het baasje er achteraan. Het wordt een tocht vol avonturen en verrassingen. Het baasje vindt het niet gemakkelijk om de verantwoordelijkheid af te geven, maar doet zijn best. En uiteindelijk wordt zijn geduld beloond met iets immens…

Lundberg schildert met waterverf gevoelige prenten met kleuren en schaduwen die de sfeer bepalen. Het ontbreken van zwarte omlijningen maakt het geheel nog vloeiender en daardoor gevoeliger. Zoals zij katten afbeeldt, dat kan alleen maar liefde zijn. Met veel oog voor detail en een sobere maar juiste expressie. Verschillende keren raakt zij je diep met haar prenten. Zoals de 2 katten die zich omarmen met hun staarten. Of de kat die je hypnotisch aanstaart. Of het wachten van het baasje waarbij je alle seizoenen ziet passeren, wat een heerlijke lef om de realiteit te overstijgen en de beelden te laten spreken.
De vlotte tekst is ideaal voor heerlijke voorleesmomenten samen. Korte zinnetjes zijn het resultaat van een strenge hand die alle ballast overboord heeft gegooid. En tegelijkertijd is er de vakkundigheid van de vertaler om dit alles even vlot in het Nederlands om te zetten.
Een origineel en verrassend prentenboek dat jong en oud bekoren zal, en dat voor vele fijne gesprekken zal zorgen over vriendschap, over loslaten, over vertrouwen, over jezelf zijn, over verwachtingen, over sleur, over het avontuur durven aangaan, en over zoveel meer.
Vandaar een terechte aanrader!

Eric Vanthillo - mei 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Sara Lundberg

Illustrator
Sara Lundberg

Uitgeverij
Tiptoe Print   


Jaartal
2024

ISBN
9789464943207

Aantal pagina's
64

Prijs
€21,00


Vertaald uit
Zweeds

Originele titel
Kattpromenaden

Vertaler(s)
Edward van de Vendel