De kaart der dagen – De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine, deel 4

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine komen naar Jacob toe, in zijn eigen wereld in Florida. Jacob moet ervoor zorgen dat zijn vrienden de hedendaagse wereld zo onopvallend mogelijk leren kennen. Tijdens zo’n uitstapje ontdekken de kinderen dat de grootvader van Jacob niet alleen een geheim had maar ook een geheim verleden. Jacob wil dit oplossen, samen met enkele kinderen. Maar daarvoor moet hij Amerika door en dit zonder de toestemming van Mevrouw Peregrine.

Dit is het begin van een nieuwe reeks rond de bijzondere kinderen. Deze keer zijn ze in de mogelijkheid om van plek naar plek en van tijd naar tijd te reizen, zonder dat ze bedreigd worden door schepsels of hulsels. Maar er loeren andere gevaren.
De eerste helft van het verhaal draait voornamelijk rond de kinderen die verwonderd naar de huidige wereld kijken en Jacob die hen daarin moet loodsen om niet op te vallen. De tweede helft van het verhaal draait dan rond Jacob die – samen met enkele van de kinderen – het geheim rond zijn opa wil ontrafelen. Hij brengt daarmee heel de ‘bijzondere wereld’ in Amerika in rep en roer.
Net als in de vorige verhalen zijn er een aantal foto’s opgenomen die een beeld geven van wat er zich afspeelt. Maar de magie van de eerste reeks is er een beetje uit. Het zijn merendeels ‘gewone’ foto’s zonder die vreemde uitstraling ervan.
Het verhaal wordt nog steeds vanuit het personage van Jacob verteld, in de ik-vorm. De lezer ervaart de gebeurtenissen vanuit het standpunt van Jacob.
Er wordt echter heel veel gepraat in het verhaal en dat houdt heel erg de vooruitgang van het verhaal tegen. Slechts in het tweede deel van het verhaal komt er iets meer vaart, maar dan nog worden er hele lange gesprekken gevoerd.
Wie de eerste trilogie niet heeft gelezen, zal het verhaal zeker niet kunnen volgen omdat de personages en gebeurtenissen uit vorige avonturen in dit verhaal weerkeren. Ook nu is het verhaal niet afgerond en zal het verder lopen in een volgend deel.
Deze dikke ‘pil’ van meer dan vijfhonderd pagina’s vraagt wel enig doorzettingsvermogen en bereidheid om mee te gaan in het verhaal.

Pol Van Damme - februari 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Ransom Riggs   

Uitgeverij
Clavis   


Reeks
De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine

Jaartal
2018

ISBN
9789044831146

Aantal pagina's
527

Prijs
€22,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
A Map of Days

Vertaler(s)
Tine Poesen