De kaarsenmaker van Arranmore – Stormwachter, deel 1

aanrader Coverafbeelding van: De kaarsenmaker van Arranmore – Stormwachter, deel 1

Trefwoord(en)
avontuur
zoektochten
magie
eiland
familie

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Fionn moet tegen zijn zin mee met zijn zus Tara naar het eiland Arranmore waar zijn grootvader woont. Zijn vader heeft hij nooit gekend want die is omgekomen tijdens een storm. Zijn grootvader is een heel bijzonder man. Hij maakt kaarsen, maar geen gewone. Fionn ontdekt al gauw dat er meer speelt. Al is zijn zus meer met haar vriendje bezig, toch lijken ze een magische grot te zoeken. Wie de grot vindt, kan een wens laten uitkomen. Alleen laat de grot zich niet zo gemakkelijk vinden.

De auteur laat het verhaal zich afspelen op een bestaand eiland voor de kust van Ierland. In het verhaal wordt het eiland ook bijna een personage. Het lijkt te leven en bepaalde gebeurtenissen te sturen. Telkens Fionn een bepaalde kaars brandt, ‘ademt het eiland’.
Het verhaal leest bijzonder vlot en de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. De personages van de jongeren zijn levensecht beschreven. Tara is een wat plagerige grote zus, die maar weinig samen met haar jongere broertje wil doen. Ze heeft een vriendje waar ze liever mee optrekt. Fionn zelf is tegen zijn zin op het eiland en weet een aantal dingen niet over vroegere gebeurtenissen. Hij is veel meer bezorgd over zijn grootvader die langzaam vergeetachtig en soms verward overkomt. Die leidt Fionn op om zelf ook kaarsen te maken en nog veel meer dan dat. Het is Fionn die een belangrijke rol zal spelen in de ontwikkeling van het verhaal.
Dat verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Fionn. De lezer weet dus ook niet meer dan wat Fionn meemaakt. De auteur gebruikt heel veel beeldspraak waardoor de lezer in een bepaalde sfeer wordt ondergedompeld die de magie in het verhaal nog veel geloofwaardiger doet overkomen. De magische kaarsen bevatten herinneringen die terug kunnen opgeroepen worden.
Heerlijke lectuur die de lezer meeneemt naar een magisch eiland. Het is uitkijken naar het vervolg.
Een aanrader.

Pol Van Damme - augustus 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Catherine Doyle   

Uitgeverij
Fantoom   


Reeks
Stormwachter

Jaartal
2019

ISBN
9789059245839

Aantal pagina's
288

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Storm Keeper’s Island

Vertaler(s)
Maria Postema