De juwelendief – Dader op het spoor, deel 1

aanrader Coverafbeelding van: De juwelendief – Dader op het spoor, deel 1

Trefwoord(en)
diefstal
treinen
detective

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Alex mag met oom Ben mee wanneer die een speciale treinreis mag maken. Hij is immers een bekende schrijver van reisverhalen en is uitgenodigd op de laatste treinreis van de Hooglanden-expres. Omdat er allemaal belangrijke volwassenen uitgenodigd zijn op die reis, is Alex verrast wanneer hij een meisjesgezicht achter een treinraampje ziet. Eenmaal vertrokken voor hun reis gaat Alex op zoek naar het meisje en vindt haar ook. Ze is de dochter van de machinist en is stiekem aan boord geglipt omdat ze die laatste treintocht niet wou missen. Wanneer aan boord juwelendiefstallen plaatsvinden, gaan ze samen op zoek naar de dader. Een gevaarlijke onderneming.

Dit originele detectiveverhaal kent een sterke opbouw, waardoor de spanning steeds meer toeneemt. Onverwachte wendingen versterken die spanning nog, waardoor het avontuur boeiend en meeslepend wordt. Alle personages worden knap uitgewerkt, hun karakters worden gevormd door bijzonder veel oog voor detail.
Ook de groeiende vriendschap tussen Alex en Lenny is mooi beschreven. Daarbij komen nog heel wat gevoelens waar Alex mee worstelt. Eerst is er het feit dat hij door zijn ouders min of meer weggestuurd wordt omdat zijn zusje gaat geboren worden, daarna is er de onzekerheid over wie hij kan vertrouwen. Want zowel Lenny als Bens oom zouden de dief kunnen zijn, ook al gelooft hij dat eigenlijk niet.
Dat het hele verhaal zich afspeelt op een trein maakt het geheel extra avontuurlijk. Tijdens de belevenissen van Alex en Lenny komen zelfs wat treinweetjes aan bod. Maar het is vooral boeiend om hun detectivewerk te volgen en zo mee op zoek te gaan naar de dader. Na de ontmaskering zal je je vooral verwonderd afvragen waarom je het niet door had, want alle informatie die je nodig hebt om de dader te ontmaskeren, zit in het verhaal.
Een heerlijk spannend treinavontuur, een aanrader voor alle jonge detectives en treinliefhebbers.

Winnaar van de Leesjury  2021-2022 in groep 4 (10-12 jaar).

 

Mik Ghys - november 2020

Zoek op bib.be

Auteur
M.G. Leonard   
Sam Sedgman   

Illustrator
Elisa Paganelli   

Uitgeverij
De Fontein   


Reeks
Dader op het spoor

Jaartal
2020

ISBN
9789026149337

Aantal pagina's
297

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Adventures on Trains : The Highland Falcon Thief

Vertaler(s)
Marce Noordenbos