De jongen op het dak

aanrader Coverafbeelding van: De jongen op het dak

Trefwoord(en)
pijn
afscheid
verdriet
alleen
samenleving
liefde

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Een jongen zit op het dak en observeert de wereld beneden. Hij maakt er geen deel van uit. Hij zit daar in de hoogte en kijkt.
Zo ziet hij de eenzame kantorenman op het bankje, de nieuwe overbuurman met de hond, de muzikant met de hond die even kwijt is, de vrouw zonder hond, het kind met de gele ballon,… Hij ziet hoe lot en toeval het leven van mensen bepalen en hen dwingt om keuzes te maken. En als het nodig is, zal hij hen daarbij helpen… Ondertussen ontspint zich ook de ware toedracht waarom hij daar zit. En zo verweven zijn persoonlijke leven en dat van zijn omgeving organisch met elkaar.

Meteen vanaf pagina 1 is dit verhaal raak. In korte hoofdstukken ontwikkelt zich een meeslepend relaas, verteld met broze woorden en vele stiltes. De allegorie van de afzondering van de jongen in de hoogte en de realiteit onder en rondom hem matchen perfect.
Het ganse verhaal evolueert traag maar zeker. Beetje bij beetje lost Sax de nodige informatie om de lezer in de ban te houden. En zo evolueert de toon van raadselachtig en triest geleidelijk naar hoopvol en louterend.
Bijzonder knap daarbij zijn de quasi meditatieve illustraties die het geheel meer dan alleen verluchten. Zij vertellen mee het verhaal en spreken je aan op je intuïtie. Sassafras observeert en geeft weer, meestal licht afstandelijk maar soms ook erg raak en dichtbij. Zo speelt zij met sferen en stimuleert zij de verbeelding van de lezer/kijker. Met voorzichtige potloodlijnen schetst zij grijzige prenten die je bewondering opwekken. De sobere maar juist gekozen toevoegingen van kleur hier en daar versterken de sfeer en de kern van wat zij wil uitdrukken.
Een samenwerking die kan tellen en die het medium ‘boek’ optilt naar graag geziene hoogtes. Mede dank zij de puntgave vormgeving van Dries Desseyn.
Een aanrader!

Eric Vanthillo - juni 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Aline Sax   

Illustrator
Sassafras De Bruyn   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2020

ISBN
9789462914520

Aantal pagina's
144

Prijs
€22,50