De jongen onder water

aanrader Coverafbeelding van: De jongen onder water

Trefwoord(en)
school
eenoudergezin
familiegeheimen
echtscheiding
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Timon Titus laat zich op school tot een zwemwedstrijd uitdagen door pestkop en grootprater Billy Lee. Er is echter wel een probleem. Timon kan niet zwemmen. Hij is nog nooit naar een zwembad geweest. Om één of andere reden heeft zijn moeder altijd een reden gevonden om niet te gaan. Maar hoe moeilijk kan het zijn? Even internet checken en dan moet het toch lukken? Niet dus en na het fiasco in het zwembad blijkt er een groot geheim te zijn. Kan Timon achter de waarheid komen?

In dit bijzondere verhaal spreekt Timon de lezer zelf aan. Hij vertelt wat er gebeurt en hoe hij daar op reageert. Het verhaal is dus in de ik-vorm geschreven en Timon betrekt de lezer in de gebeurtenissen. De lezer kijkt dus mee door de ogen van Timon naar de wereld om hem heen.
Het probleem van het zwemmen blijkt een geheim te verbergen dat erg zwaar weegt op de moeder van Timon. Zijn vader kent hij alleen van een foto op de schoorsteen. Gelukkig voor Timon heeft hij een beste vriend, Lance, en een erg slim meisje, Veronica, die hem helpen. Al hebben ook zij zo hun eigenheden. Zo heeft Lance ook moeite met de relatie met zijn stiefvader en met zijn biologische vader. Veronica is eigenlijk veel te slim voor haar leeftijd en het verbaast Timon dat zij hem wil helpen.
Er zijn wel een aantal ernstige elementen in het verhaal opgenomen. De emotionele problemen van zijn moeder, de houding van zijn oom en nog veel meer van zijn tante alsook het gegeven van kinderen van gescheiden ouders en de worsteling die zij daarmee hebben. Om van het vreselijke familiegeheim nog maar te zwijgen. Maar ondanks deze veelheid aan ernstige onderwerpen, leest het verhaal erg vlot en blijft het vrij luchtig. Net omdat de lezer meekijkt door de ogen van de jonge Timon die al deze zaken plaatst in zijn leefwereld. Er zit zelfs heel veel humor en relativering in het verhaal.
De personages zijn herkenbaar en realistisch beschreven (al blijkt Veronica op een bepaald moment wel héél erg slim). Er zijn enkele nogal duistere zwart-wit illustraties in het verhaal opgenomen en op sommige bladzijden staan er slechts enkele héél grote woorden in dikke letters. Omdat er dan iets gebeurt waarvan Timon bijna achterover valt.
In dit ongewone verhaal komen heel wat serieuze zaken aan bod waarmee kinderen echt wel kunnen geconfronteerd worden. Door de spontane vertelstijl van Timon kan het lezers die zulke dingen ervaren steun bieden.
Een aanrader.

Pol Van Damme - januari 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Adam Baron

Uitgeverij
Billy Bones   


Jaartal
2018

ISBN
9789030504085

Aantal pagina's
240

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Boy Underwater

Vertaler(s)
Anneke Bok