De jongen in de schaduw

Coverafbeelding van: De jongen in de schaduw

Trefwoord(en)
WO II
onderduiken
vluchtelingen
angsten
brieven

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

De opa van Jenny heeft de Tweede Wereldoorlog voornamelijk als onderduiker meegemaakt. Door de brieven die hij toentertijd aan zijn eveneens ondergedoken oma schreef en zijn eigen herinneringen wil hij aan Jenny duidelijk maken wat een vreselijke tijd het voor hem geweest is.

In dit boek wordt het waargebeurde verhaal van Walter Bartfeld verteld. Het is Walter zelf die aan het woord is. Hij vertelt aan zijn kleindochter Jenny hoe hij, zijn zus en zijn ouders in 1937 naar Nederland vluchtten voor de dreiging van de Nazi’s maar met het uitbreken van de oorlog weer op de vlucht moesten. Gelukkig voor hen waren er heel wat gewone mensen en verzetsstrijders die de vluchtelingen telkens weer naar een veilige(re) plek brachten om zo uit de handen van de Duitse soldaten te blijven. Om zich bezig te houden op die onderduikadressen schreef Walter brieven aan zijn oma waarin hij vertelt wat er allemaal gebeurt. Deze brieven vormen het merendeel van de tekst in het boek. De brieven staan telkens in een cursieve letter en zijn van een datum voorzien, zodat de lezer met deze tijdsaanduiding weet in welke periode van de oorlog men zich bevindt.
De spanning in het verhaal wordt opgebouwd rond de angst die Walter telkens voelt als ze zich weer eens moeten verschuilen en die uit de brieven duidelijk wordt. Tussen de teksten staan een aantal zwart-wit foto’s die een beeld geven van de plekken waar Walter – en andere vluchtelingen – ondergedoken zaten. Niet zo indringend en dramatisch als het ‘Dagboek van Anne Frank’ maar het verhaal geeft wel een beeld van hoe mensen op het platteland van Nederland trachtten te overleven gedurende de Tweede Wereldoorlog.
De oorspronkelijke titel geeft beter weer waarover het boek handelt. Walter verwoordt het wel maar er waren veel meer mensen die ‘schaduwen’ waren.
Geen spannende lectuur maar een verduidelijkend informatief verhaal.

Pol Van Damme - juli 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Janet Wees

Uitgeverij
Callenbach


Jaartal
2018

ISBN
9789026622663

Aantal pagina's
169

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
When we were shadows

Vertaler(s)
Linda Jansen