De jongen in de jurk

Coverafbeelding van: De jongen in de jurk

Trefwoord(en)
verkleden
mode
rollenpatronen
anders zijn

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Dennis’ moeder is enkele jaren geleden weggegaan en sindsdien woont hij alleen met zijn vader en zijn broer. Hij mist zijn moeder nog steeds maar mag haar thuis niet meer vernoemen. Op een dag ontdekt Dennis dat hij van mode houdt. Hij kijkt graag naar foto’s in modetijdschriften en koopt stiekem een Vogue. Als zijn vader hem ermee betrapt, wordt hij boos. Op school ontmoet hij Lisa, die hoopt ontwerpster te worden. Dennis mag naar haar tijdschriften komen kijken en voor hij het weet staat hij jurken te passen. Hij is er gek op en doet mee als Lisa voorstelt om verkleed naar school te komen. Iedereen gelooft dat hij een meisje is…tot hij het niet kan laten om achter een voetbal aan te hollen.

Dit was het eerste boek van komiek David Walliams, die nadien zoveel succes kreeg met al zijn andere verzinsels. In dit verhaal blijft hij dicht bij de realiteit, hier laat hij zijn hilarische verzinsels nog niet los. Het heeft zelfs een eerder gevoelig thema. Dennis is een beetje ongerust over zichzelf, hij houdt van mode en van verkleden, is hij nu ‘anders’? Hij moet even alles kunnen uitproberen en als hij merkt dat hij door anders te zijn toch zichzelf kan blijven, is het voor hem voldoende. Hij is soms bang om iets te doen maar zet telkens door omdat hij er diep in zijn hart echt zin in heeft.
Op een vlotte manier probeert de schrijver duidelijk te maken dat je anders mag zijn dan iedereen, dat het belangrijk is om in jezelf te geloven en je niet anders voor te doen. Door jezelf te zijn weet je ook wat je aan anderen hebt. En zij aan jou.
Een boeiend, grappig en vlot verhaal, net als zijn andere boeken leuk geïllustreerd door Quentin Blake.

Mik Ghys - december 2023

Zoek op bib.be

Auteur
David Walliams

Illustrator
Quentin Blake   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2023

ISBN
9789044850604

Aantal pagina's
151

Prijs
€18,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Boy in the Dress

Vertaler(s)
Janneke Blankevoort