De jongen en de papegaaiduiker

Coverafbeelding van: De jongen en de papegaaiduiker

Trefwoord(en)
vriendschap
gezin
familie
zee

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Op een stormachtige nacht redt een vuurtorenwachter de opvarenden van een schip dat op de klippen is gevaren. Eén van die passagiers is de jonge Allen Williams. Die kijkt met grote ogen naar de stille vuurtorenwachter. Hij krijgt er een klein schilderijtje van. Verder heeft Allen geen leuke jeugd. Maar jaren later ontdekt hij een oud artikel waarin over die redding van toen en de vuurtorenwachter wordt verteld. Hij besluit de vuurtorenwachter op te zoeken al zegt men dat die heel erg teruggetrokken leeft. Maar Allen en de vuurtorenwachter worden bevriend en niet in het minst door een verdwaalde papegaaiduiker die tegen de vuurtorenlamp gevlogen is en een gekwetste poot heeft. Het begin van een bijzondere vriendschap.

Het verhaal wordt gesitueerd op een eilandje bij de Scilly-eilanden voor de kust van Cornwall in Engeland. Het eilandje noch de afgebeelde vuurtoren zijn ergens terug te vinden. Ook de namen van de schepen die vernoemd worden, geven nergens een link op het internet. Is het hele verhaal dan een fictief gegeven? Voor het verhaal is dat geen onoverkomelijk probleem.
Wat is dan wel het doel van dit verhaal? Enkel het verhaal om het verhaal of wil het iets meer vertellen? Dat wordt niet echt duidelijk.
Het verhaal is geschreven voor een jonge doelgroep. De tekst staat op een ruime bladspiegel in een grote letter. En heel veel kleurrijke illustraties vullen het verhaal visueel aan. Al komt de iets oudere Allen wel erg kinderlijk over.
Het verhaal wordt bijna volledig verteld vanuit het standpunt van Allen, in de ik-vorm. De  verhalende tekst bevat zo goed als geen dialogen. Het is Allen die zijn wedervaren vertelt. Over de schipbreuk, zijn ongelukkige jeugd en zijn vriendschap met de vuurtorenwachter die hij als de vader beschouwde die hij in zijn jeugd heeft gemist. Hij keert er telkens naar terug, net als de papegaaiduikers die er met velen naartoe komen.
Een klein verhaal over een jongen en een vuurtorenwachter en hun vriendschap voor elkaar en de papegaaiduikers.

Pol Van Damme - oktober 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Michael Morpurgo   

Illustrator
Benji Davies   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2021

ISBN
9789024596188

Aantal pagina's
91

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Puffin Keeper

Vertaler(s)
Edward van de Vendel