De jongen en de dood

Coverafbeelding van: De jongen en de dood

Trefwoord(en)
dood
wraak
avontuur
grootvaders
fantasie

Genre
prentenboek

Vanaf
15 jaar

Een woordenloos prentenboek voor volwassenen waarin een kind van 9 jaar de hoofdrol speelt, het is bijzonder.
Die jongen, de kleinzoon van de oude, stervende Henri Volant, heeft een passie voor cowboys en de hele wereld eromheen. Als hij zijn opa bezoekt met 2 taartjes – dat is zowat het enige dat hem nog gelukkig maakt – is hij getuige van zijn laatste zucht. Na het verorberen van de beide taartjes verschijnt de dood in zijn ogen en is het afgelopen. De jongen blijft alleen achter met zijn demonen die ervoor reeds talrijk aanwezig waren. Wie is verantwoordelijk voor het lijden en dood van zijn geliefde opa? De jongen gaat op zoek en vecht zich een weg doorheen alle mogelijke daders.

Daarna volgt een rollercoaster van actie en geweld in de meest fantasierijke ‘Wilde Westen’-stijl. Een bonte boel enge figuren azen op de jongen met revolvers en geweren. Verkleed in leeuwenpakken of krokodillen, met bloeddoorlopen ogen of woeste blikken, rust is nergens te vinden. Tussendoor zie je ook tal van andere figuren die de het gevaar van de dood versterken zoals gieren, enge slangen, vleermuizen, doodshoofden, … Soms vertrappelen ze elkaar om het eerst te kunnen doden, andere keren liggen ze allemaal dood verspreid over het ganse landschap. Of bengelen de lijken uit de ramen, of pleegt de hele meute zelfmoord. Maar niets is de jongen te veel, hij rekent met hen allemaal af. Tot hij terug bij zijn dode opa afscheid kan nemen. En zo kan de rust terugkeren. En blijft de slotvraag: Is de dood te bekampen?…
Eén troost in al deze bloederigheid en macabere wreedheid: overal dringen de zoete taarten en gebakjes zich op: in het landschap, tussen de doodskisten, …

Dit prentenboek is hoogst eigenzinnig en origineel. Je kijkt en verbaast jezelf pagina na pagina over zoveel fantasie waarmee de tekenaar zijn prenten met fijne pen trefzeker componeert. Dit is een op zijn minst meer dan barokke en wilde associatie op het thema ‘dood en wraak’. Dit alles in zwart- wit prenten waarop je niet snel uitgekeken raakt.
Dank zij de het mooie ‘Woord vooraf’ ben je meteen in de sfeer van het verhaal. Deze inleiding zet je ook op het juiste been om wat volgt te interpreteren. Want de keuze is aan jou, geen enkele woord dringt zich daarna op.
Achteraan, als toemaatje, zie je nog enkele prenten in full colour. Een mooie aanvulling die het gehele boek nog meer versterkt als een kunstzinnig werk.

Eric Vanthillo - juli 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Victor Meijer

Illustrator
Victor Meijer

Uitgeverij
Meulenhoff   


Jaartal
2017

ISBN
9789029090940

Aantal pagina's
68

Prijs
€24,99