De jongen die van de klif sprong

In het schooljaar dat de 19-jarige Alec zijn eindexamen probeert te halen, heeft hij nog steeds geen relatie gehad. Zijn rustig leventje wordt echter overhoop gehaald als de half-Zweedse Björn in de klas komt. De onconventionele Björn maakt bij Alec gevoelens los die hij – zelfs voor zichzelf – steeds heeft weten te verbergen. In die verwarrende zoektocht naar zichzelf wordt hij zich eindelijk bewust van wie hij eigenlijk is. Maar dan verdwijnt Björn plots, net voor het behalen van het fel begeerde diploma. Alec voelt zich verloren.

De titel van het boek vervolgt nog met: ‘… en zacht terechtkwam’. Wat meteen duidelijk maakt dat het met Alec wel goed komt. Al gebeurt dat niet vanzelf.
Het verhaal is de zoektocht van Alec naar zichzelf en naar zijn gevoelens die hij lange tijd verborgen heeft gehouden. Dit terwijl zijn vrienden opscheppen over hun veroveringen bij meisjes en hem pushen om dit eindelijk ook eens te doen.
Het verhaal leest bijzonder vlot en de personages zijn heel herkenbaar. De gebeurtenissen komen bijzonder realistisch over. De beschreven feestjes zijn wel vrij ruig en lijken enkel bedoeld om zo snel mogelijk dronken te worden, in een roes te geraken en meisjes te ‘scoren’.
Maar het verhaal wil eigenlijk de gevoelens en emoties van Alec duidelijk maken en de evolutie naar zijn eigen identiteit toe. De vlotte Björn is de ‘trigger’ die bij Alec de aanzet geeft naar de aanvaarding van zijn gevoelens. Björn zal er zelf uiteindelijk voor wegvluchten.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Alec, in de ik-vorm. Daardoor krijgt de lezer een bijzonder goed beeld van Alec, zijn gevoelens en zijn houding naar anderen toe. Boven elk hoofdstuk staat een tekstfragment uit een lied. De hele lijst wordt achteraan nogmaals samengevat, alsook de tekst van de titelsong. De speciaal voor dit boek geschreven titelsong is terug te vinden op Spotify.
Dit boek kan jongeren die worstelen met hun eigen identiteit zeker een hart onder de riem steken. Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Stefan Raatgever

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2022

ISBN
9789024597208

Aantal pagina's
216

Prijs
€17,99