De jongen die niet gaat verhuizen

Coverafbeelding van: De jongen die niet gaat verhuizen

Trefwoord(en)
vriendschap
avontuur
familie

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

De achtjarige Hessel moet verhuizen maar wil niet want dan zal hij zijn beste vriend Berker moeten missen en naar een andere school gaan. Hessel en Berker besluiten om samen weg te lopen maar dat is minder vanzelfsprekend dan ze hadden gedacht: hun koffer weegt loodzwaar, ze hebben geen geld om eten te kopen en geen plek om te overnachten. Ze verdwalen in de stad en ontmoeten Piya, een meisje uit Irak dat met haar ouders en andere vluchtelingen in een kerk woont. Haar vader is in hongerstaking in de hoop zo aan een verblijfsvergunning en een huis te geraken. Dat brengt Hessel op een idee…

Mooi geschreven verhaal, uit het leven gegrepen, erg herkenbaar en realistisch geschetst in een hedendaags kader. Marian De Smet gebruikt een prachtige taal, mooie zinnen en originele dialogen. Het verhaal wordt verteld door Hessel, in de ik-vorm, wat een grote betrokkenheid van de lezer tot stand brengt. De vriendschap met zijn Turkse vriend Berker, waarbij Hessel het verschil merkt tussen zijn gezin en dat van zijn vriend, zorgt ervoor dat hij op zijn 8 jaar toch al een bredere kijk krijgt op zijn leven en de veranderingen die hem te wachten staan door de geplande verhuis. Wanneer ze kennismaken met Piya blijkt dat ze een tijdje in Turkije heeft gewoond en zo kan Berker met haar praten en vertaalt hij hun gesprek voor Hessel. Dat wordt ook mooi verwoord: ‘Het is grappig, het lijkt wel een pingpongspelletje met woorden spelen, met Berker in het midden. Ik luister wat hij met mijn woorden doet, ze veranderen in zijn mond in iets nieuws. Soms maakt hij van mijn lange zin een korte zin, of omgekeerd. Sommige woorden klinken grappig.’
De fijne zwart-wit-illustraties van Mattias De Leeuw verbeelden de sfeer van het verhaal: de gevoelens van onzekerheid, vriendschap, honger, eenzaamheid, angst… Ze zijn raak geschetst en soms over 2 pagina’s uitgespreid wat de gevoelens die ze uitdrukken nog extra benadrukt. Als lezer merk je de harmonie tussen tekst en beeld wat resulteert in een mooi geheel. Aan het einde van het verhaal is het ook knap om te lezen hoe Hessel dezelfde woorden als zijn papa gebruikt: hij was niet boos maar teleurgesteld. Deze nuances zorgen dat de lezer met een goed gevoel achterblijft.

Hilde Umans - december 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Marian De Smet

Illustrator
Mattias De Leeuw   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2016

ISBN
9789024574223

Aantal pagina's
96

Prijs
€12,99