De jongen die met een walvis zwom

Coverafbeelding van: De jongen die met een walvis zwom

Trefwoord(en)
avontuur
vriendschap
eiland
schatzoeken

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Terwijl Razi op het strand schildpadden observeert, komt er een bootje aandrijven met daarin een mysterieuze jongen, Zheng. Die vertelt Razi een spannend verhaal over een schat. Maar hij wordt achterna gezeten door enkele zeelieden met duistere plannen. Samen met zijn zus Shifa helpt Razi Zheng om de schat op te sporen. Daarvoor moeten ze door de ‘zee der monsters’. Zal dat lukken terwijl de boeven hen op de hielen zitten?

Dit avonturenverhaal neemt de lezer mee naar een niet bestaand tropisch eilandje waar de mensen leven van de visvangst. Het is vooral het avontuur dat het verhaal overheerst. Dat Razi met een beangstigend gevoel zit dat hem weerhoudt om de zee op te gaan, is zowat het enige andere thema dat wordt aangeboord. De jongen Zheng wordt beschreven als een jongen die zogezegd al fantastische avonturen heeft beleefd, maar ze fel overdrijft of fantaseert. De kinderen kunnen zomaar hun gang gaan, volwassenen spelen geen rol, enkel de twee boeven die hen achterna zitten.
De auteur neemt het erg makkelijk om de boeven telkens weer ongemerkt te laten verschijnen bij de kinderen zonder dat zij dat opmerken, al bevinden die zich in een verborgen hut of op de zee. Ook met andere elementen neemt de auteur het niet zo nauw. Een blauwe vinvis of een bultrug maakt geen verschil; het gezochte eiland doemt in een vingerknip op; de kinderen roeien met een klein roeibootje over de open zee alsof het vanzelf gaat, enzoverder. Het doet de geloofwaardigheid helaas geen goed.
Een avonturenverhaal dat snel wegleest en waarbij de lezer zeker niet teveel mag nadenken.

Pol Van Damme - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Nizrana Farook

Uitgeverij
Veltman   


Jaartal
2022

ISBN
9789048319961

Aantal pagina's
204

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Boy Who Met a Whale

Vertaler(s)
Saskia Peeters
Vitataal