De jongen die ineens beroemd was

Coverafbeelding van: De jongen die ineens beroemd was

Trefwoord(en)
beroemd
vriendschap
media

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Daan Smit is een doodgewone jongen, net als zijn familie. Ook op school valt hij helemaal niet op. Daar komt verandering in wanneer een tv-programma wordt opgenomen in zijn school. De makers tonen Daan terwijl hij een opstel voorleest over zijn dagelijks leven. Dat is erg eenvoudig en eerder saai, maar net daardoor krijgt Daan succes. Iedereen herkent in Daan iets van zichzelf en plots wordt hij beroemd. De tv-makers willen dan ook onmiddellijk een programma maken over zijn familie. Na een poosje merkt Daan dat hij zichzelf niet meer is. Hij maakt ruzie met zijn beste vriendin, hoewel hij dat helemaal niet wil. Plots bedenkt hij dat hij als beroemdheid mag doen wat hij wil. Tot een andere beroemdheid hem weer met zijn voeten op de grond zet.

Wat deze jongen meemaakt, is weinig verrassend. Als onbekende jongen plots beroemd worden en dan die beroemdheid je leven laten overnemen, het is voorspelbaar. Maar de manier waarop dit alles wordt beschreven, is erg grappig. Vooral de onschuld van Daan tegenover de gehaaide producer van het tv-programma is een mooi contrast. Je krijgt medelijden met Daan, die plots zijn leven zo ziet veranderen. Gelukkig is er nog zijn vriendin Bo, die alles goed in het oog houdt en Daan probeert te behoeden voor misbruik. Zelfs Daans ouders zijn te naïef om zich veel vragen te stellen bij deze onverwachte bekendheid.
Alles wordt beschreven vanuit Daans leefwereld. Zijn gedachten en gevoelens bepalen de sfeer van het verhaal, waarbij de interventies door de tv-producer hem steeds in de war brengen. De vriendschap met Bo blijft een rode draad doorheen het verhaal en is sterk genoeg om Daan sorry te laten zeggen. En Bo vergeeft hem al zijn uitspraken omdat ze hem begrijpt en door en door kent.
Cartoonachtige illustraties verluchten de vele belevenissen van Daan en zijn familie.
Een grappige visie op onverwacht beroemd worden.

Mik Ghys - november 2022

Zoek op bib.be

Auteur
David Baddiel   

Illustrator
Steven Lenton   

Uitgeverij
Veltman   


Jaartal
2022

ISBN
9789048319391

Aantal pagina's
286

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
(The Boy Who Got) Accidentally Famous

Vertaler(s)
Sandra C. Hessels