De jongen die iedereen laat lachen

Coverafbeelding van: De jongen die iedereen laat lachen

Trefwoord(en)
stotteren
school
humor
pesten
optreden

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Billie heeft een grote droom: hij wil op een podium grappen kunnen vertellen. Hij kent veel moppen en is zelfs heel humoristisch. Maar hij heeft één groot probleem: hij stottert. Hij volgt therapie en oefent veel voor de spiegel, maar het helpt niets. Hij probeert ook andere middeltjes, zoals een rare thee drinken en een wetenschappelijk boek lezen. Ondertussen moet hij ook nog naar school. Hij gaat net naar een nieuwe school en probeert er niet op te vallen door zoveel mogelijk te zwijgen. Maar uiteindelijk komt zijn probleem toch uit, ook al maakt hij het zelf bekend tijdens een voorstelling in de klas. William Baars, de grootste mond van de klas, ziet in Billie dan ook een ideaal slachtoffer voor zijn pesterijen. Maar Billie leert ook Ellie kennen, die het voor hem opneemt. En enkele klasgenoten waarmee het klikt en met wie hij samen muziek begint te maken. Want drummen doet hij ook graag. Wanneer er op school een talentenjacht georganiseerd wordt, wil Billie meedoen. En ook al loopt niet alles zoals gepland, het optreden van die dag zal zijn leven veranderen…

Dit verhaal beschrijft op een meelevende en grappige manier het leven van een stotterende tiener. Dat stotteren weegt op hem, bepaalt zijn gedrag op school en tegenover andere mensen. Toch is Billie niet helemaal ongelukkig, vooral niet als hij nieuwe vrienden krijgt die hem nemen zoals hij is. Je voelt als lezer hoe belangrijk dit voor hem is, en hoe erg hij de pesterijen van Baars vindt. Je kan goed meeleven met Billie, zijn stemmingen en gevoelens zijn erg herkenbaar, ook voor wie niet stottert.
Het verhaal is knap opgebouwd, met een groeiende spanning naar het einde toe. De personages zijn goed gekozen en komen levensecht over. Vooral Billies oma speelt een belangrijke rol, zij gelooft in hem en steunt hem waar ze kan.
Elk hoofdstuk begint met een grapje, zodat het steeds duidelijk blijft dat Billies leven draait om humor. Naast die humor is het ook een erg gevoelig boek, waarbij je veel sympathie opvat voor het hoofdpersonage. Het is naast een fijn boek voor iedereen dan ook een prachtig boek om stotterende kinderen een hart onder de riem te steken.
Een hartverwarmend en vrolijk boek over een moedige stotterende jongen.

Mik Ghys - april 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Helen Rutter   

Illustrator
Andrew Bannecker   

Uitgeverij
Billy Bones   


Jaartal
2021

ISBN
9789463850469

Aantal pagina's
293

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Boy who made everyone laugh

Vertaler(s)
Mijke van Leersum
Joyce Bekkers