De jongen die graag katten tekende en andere verhalen
Michael De Cock verzamelde voor deze bundel vijf pakkende verhalen uit verre culturen: Japan, Korea en Albanië. Hij herschreef ze tot vlotte, eigentijdse verhalen met respect voor de originelen en de cultuur waaruit ze komen. Fatinha Ramos voorzag de verhalen van imposante beelden die je verbeelding prikkelen.
In het titelverhaal is de jongste zoon van een boerengezin een tekenaar. Omdat hij niet kan werken, brengen zijn ouders hem naar een klooster. Daar wordt zijn grote talent snel opgemerkt en moet hij dan ook het klooster verlaten omdat zijn levenstaak elders ligt. Die nacht, in een verlaten tempel, versiert hij de muren met katten die lijken te leven en legt hij zich te slapen in een kleine cel. Terwijl hij slaapt voltrekt zich beneden in de tempel een gruwelijk wonder…
In het tweede verhaal redt een oud, arm vrouwtje een gewonde mus. De twee worden de beste maatjes. En als later de mus kan uitvliegen, volgt een magische beloning voor de vrouw. Voor de jaloerse buurvrouw die in haar sporen wil treden, loopt het echter slecht af…
In het derde verhaal lopen dromen en realiteit door elkaar en staat de tijd centraal. De tijd die stil kan staan en die je de eeuwige jeugd belooft. Maar dan moet je wel luisteren naar wat de prinses je opgedragen heeft…
In het vierde verhaal slaat het noodlot toe bij een van de 3 broers die een toren moeten bouwen op de hoge berg om hun dorp te beschermen. Want om de toren rechtop te houden, moeten ze iemand levend begraven…
En in het laatste verhaal nemen de immer reizende, oude schilder Koji en zijn knecht Ling afscheid van de wereld en van de keizer door het voltooien van een magisch schilderij.
Elk verhaal pakt je helemaal in en leidt steeds naar een spannende en verrassende ontknoping. Je leeft mee met de personages en voelt hun emoties onder je vel kruipen. De Cock start elk verhaal met een korte inleiding als een fijne ‘amuse’ die smaakt geeft en doet hongeren naar het verhaal zelf. Een mooie structuur die werkt.
De paginagrote prenten van Fatinha Ramos kloppen perfect bij de verhalen vol magie en diepe emoties. Zij schildert en componeert verstilde en pakkende beelden die met hun wortels uit oude culturen lijken te komen. Zij toont zich als een meester in het scheppen van sfeer door de juist gekozen kleuren en indringend spel van duisternis en opklaring. Elke prent voorziet zij passend van een Japans zegel, wat de artisanale sfeer versterkt.
Dit is duidelijk een boek om regelmatig uit voor te lezen aan kinderen vanaf 5 jaar en om in te kijken naar de pakkende beelden, of om zelf te lezen vanaf 8 jaar.
Eric Vanthillo - maart 2022
Auteur
Michael De Cock
Illustrator
Fatinha Ramos
Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok
Jaartal
2021
ISBN
9789002273186
Aantal pagina's
90
Prijs
€24,99