De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje

aanrader Coverafbeelding van: De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje

Trefwoord(en)
overgangsrituelen
opgroeien
broers
zussen
rouwen
Afrika

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Een jongen wordt door de mannen uit zijn dorp meegenomen naar een hut. Daar zal hij de geheimen leren van het vuur. Daar zal hij een man worden. Hij moet twee dieren kiezen, twee totems: een dier uit de lucht dat hem zal beschermen en een dier dat over de grond kruipt en hij moet doden. Hij kiest de neushoornvogel en de tijger. Hij vangt een neushoornvogel en temt deze. Onder geen beding mag hij de hut verlaten. Maar dan slaat het noodlot toe: een kudde dronken olifanten veegt zijn dorp van de kaart. De kudde vertrappelt de huizen en bewoners. De jongen komt te laat. Hij legt een groot vuur aan en voert in zijn eentje het ritueel uit waardoor de doden hun weg naar het dodenrijk kunnen vinden. Hij neemt een kleine nog ronddolende olifant gevangen en trekt ermee weg. Hij strijkt neer in een buitenwijk van een stad, vlakbij de kopermijn. Hij wordt er opgenomen in een groepje mijnwerkers die elkaar als familie beschouwen. Hij en zijn olifant werken hard. Het ritme ligt hoog, de concurrentie is zwaar. Op een dag wordt een jongen van de andere mijnwerkersfamilie gedood. Het is dan dat de jongen het gevecht met zijn tweede totem moet aangaan…

Het boek bestaat uit twee delen: het eerste deel wordt verteld vanuit de jongen. Het tweede deel vanuit zijn zus, die als geest in het lichaam van de olifant is komen wonen. Niet enkel de tekstkleur en het lettertype veranderen, ook de vertelstijl. De indrukwekkende schilderijen en tekeningen van Carll Cneut nemen soms verschillende opeenvolgende bladzijdes in, waardoor het beeld het even van de tekst overneemt. Een prachtige aanvulling op het geschrevene.
Een prachtig boek met voor mij toch één zure oprisping: er leven geen tijgers in Afrika, waardoor ik me tijdens de eerste lezing op het verkeerde been gezet voelde. Heel het boek ademt Afrika en daar sluipen echt geen tijgers rond.
Ondanks deze teleurstelling toch een echte aanrader!

Inge Umans - oktober 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Peter Verhelst   

Illustrator
Carll Cneut

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2015

ISBN
9789462910560

Aantal pagina's
128

Prijs
€24,95