De jongen, de mol, de vos en het paard

aanrader Coverafbeelding van: De jongen, de mol, de vos en het paard

Trefwoord(en)
leven
filosoferen
vriendschap
liefde
jezelf zijn

Genre
prentenboek

Vanaf
8 jaar

Wat wil jij worden als je groot bent? ‘Lief’, zei de jongen.
Wanneer was jij op je allersterkst? Toen ik mijn zwakte durfde te laten zien.
Iedereen is een beetje bang, maar we zijn minder bang als we samen zijn.
Om hulp vragen betekent niet dat je opgeeft, het betekent dat je weigert op te geven.

Deze en vele andere filosofische bespiegelingen weeft Mackesy vlot aan elkaar tot dit verrassende prentenverhaal, waarin een jongen eerst alleen is. Hij krijgt het gezelschap van een mol en samen kijken ze de wildernis in. Ondertussen denken en praten ze over het leven en over taarten. Wat later krijgen zij het gezelschap van een vos die vast zit in een valstrik. De mol bevrijdt hem en brengt hem tegelijkertijd op andere gedachten. Er ontstaat een mooie vriendschap tussen hen. En dan verschijnt het paard. Met zijn vieren ontdekken ze dat het leven hen heel wat te bieden heeft. En in plaats van het verhaal te eindigen, besluit de auteur: ‘Kijk eens hoe ver we zijn gekomen.’…

Een mooie evolutie waarin de warme en intense vriendschap centraal staat.
Het gehele werk oogt verbluffend mooi als een verzameling prenten – soms in kleur, soms in zwart-wit – waartussen de tekst geschikt is, handgeschreven met een kalligrafische pen. De auteur tekent met zwierige lijnen taferelen vol beweging en emotie. De inkleuringen met waterverf versterken de gevoelens en de sfeer van geluk en intimiteit. Zo matchen inhoud en vormgeving perfect met elkaar. Een vormgeving die trouwens niets aan het toeval overlaat. Waarvoor een welverdiende pluim voor Studio Mol.
De sobere tekst, vaak slechts korte zinnen of wat karige woorden bij elkaar, is uitgebalanceerd. Het zijn allemaal dialogen tussen de personages, waardoor het geheel dynamisch en vlot klinkt. Elke zin doet je mijmeren en reflecteren over je eigen bestaan en ondertussen leidt het verhaal je mee doorheen de opbouw van de verschillende vriendschappen en wat zij bijdragen aan elkaar. Japin slaagt er knap in om de tekst vlot naar zijn hand en pen te zetten.
Prenten, verhaal, tekst, inhoud, … Alles klopt met en bij elkaar.
Een perfect cadeauboek voor jezelf of voor iemand anders jong of oud! Want dit boek is leeftijdloos.
Een stevige aanrader!

Eric Vanthillo - juni 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Charlie Mackesy   

Illustrator
Charlie Mackesy   

Uitgeverij
KokBoekencentrum   


Jaartal
2020

ISBN
9789026623844

Aantal pagina's
128

Prijs
€20,00


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Boy, the Mole, the Fox and the Horse

Vertaler(s)
Arthur Japin