De jager en zijn hond

aanrader Coverafbeelding van: De jager en zijn hond

Trefwoord(en)
schilderijen
beeldende kunst
fantasie
vluchten

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

De gekende illustrator Sassafras De Bruyn steekt haar bewondering voor Pieter Breugel de Oude niet onder stoelen of banken. Integendeel. Zij gaat met zijn prachtige schilderijen aan de slag en maakt er haar eigen originele verhaal van. En zoals het een gedegen beeldend kunstenaar betaamt: zonder één woord. Want haar rijke prenten spreken voor zich.
Een jager en zijn hond uit het schilderij ‘Jagers in de sneeuw’ zijn verdwaald in het niets. Tot een vogel uit hetzelfde schilderij hen lokt. Zij kruipen door een scheur in een doek en komen zo (op de volgende pagina) in het schilderij ‘De strijd tussen carnaval en de vasten’ terecht. Zij zijn er echter niet gewenst en duiken door een hoepel van een ‘kinderspel’ naar het volgende schilderij: de ‘Dulle Griet’. Voor deze onversaagde wildebras moeten ze zo snel mogelijk op de vlucht. Over ‘De toren van Babel’ waar zij net uit haar klauwen ontsnappen, dankzij het doek waar zij onder kunnen kruipen. Aan de andere kant is het feest: ‘Boerenbruiloft’. De jager en zijn hond halen opgelucht adem, maar de tocht vol avonturen en spanning is nog niet ten einde…
Zullen zij hun doel bereiken? En hun schilderij terugvinden?

De Bruyn her-tekent als een meester en componeert zo indrukwekkende beelden die je aandacht opzuigen. Zij sluit nauw aan bij het typische warme kleurenpalet van Breugel en zijn sferen. Zij haalt details uit schilderijen en combineert ze tot nieuwe prenten. Achteraan vind je nog details uit de verschillende schilderijen met erbij hun titel, jaar van schilderen en museum waar ze te zien zijn. Dit kadert mooi het voorgaande en doet je terug gaan zoeken doorheen het ganse boek. In een afsluitend nawoord beschrijft zij nog even in woorden (voor de volwassenen) haar fascinatie voor Breugel. Een mooi nawoord waarmee zij nog eens aantoont dat zij niet vrijblijvend werkt, maar vanuit een passie.
En die passie druipt er werkelijk van af.
Origineel en vakkundig is het minst wat je kan zeggen van deze ‘tour de force’.
Niet voor niets een terechte aanrader!

Eric Vanthillo - juli 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Sassafras De Bruyn   

Illustrator
Sassafras De Bruyn   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2018

ISBN
9789401450164

Aantal pagina's
38

Prijs
€17,99