De ijstuin

Coverafbeelding van: De ijstuin

Trefwoord(en)
ziekenhuizen
mysteries
vriendschap
gezin

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Jess heeft een zeldzame aandoening waardoor ze zonlicht absoluut moet vermijden. Daarom moet ze regelmatig op controle in het ziekenhuis en moet ze zich volledig bedekken vooraleer ze buiten stapt. Iets wat in de zomer zeker geen pretje is en vreemd overkomt bij andere mensen. Ze kan ook niet buiten spelen met andere kinderen en ze krijgt thuis les.
Op een nacht gaat ze stiekem buiten en ontdekt een mysterieuze tuin die volledig uit ijs bestaat. Heerlijk voor haar omdat ze zich daar vrij kan bewegen. Maar dan blijkt dat ze er niet alleen is. Jess wil weten wie.

Dit fantasievol verhaal heeft een magisch sfeertje over zich heen. Het gegeven van Jess haar aandoening is heel realistisch, terwijl haar bezoekjes aan de ijstuin baden in een bijzondere sfeer. Ondertussen leert ze ook nog een erg zieke jongen kennen in het ziekenhuis. Dan blijkt dat alles met alles te maken heeft. Maar daar wringt ook meteen het schoentje. Want de jongen in het ziekenhuis heeft niets te maken met de ijstuin waarin ze zichzelf kan zijn. En toch blijkt dat zowel voor haar als voor die jongen belangrijk te zijn. Heeft deze jongen iets te maken met degene die ze in de ijstuin ontmoet? Dat wordt niet echt duidelijk gemaakt. Er wordt daarvoor heel wat inlevingsvermogen van de lezer gevraagd.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Jess. De lezer ervaart dus mee wat zij allemaal meemaakt, zegt, denkt en doet. In haar onbaatzuchtige vriendschap gaat ze zelfs zover dat ze haar aandoening liever heeft dan dat ze de vriendschap verliest.
De gebeurtenissen in de reële wereld zijn goed herkenbaar. De dingen die ze meemaakt in de ijstuin zijn niet altijd even goed voorstelbaar.
Een bijzonder verhaal over een bijzondere plaats in het leven van een meisje met een bijzondere aandoening.

Pol Van Damme - augustus 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Guy Jones

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2019

ISBN
9789025877262

Aantal pagina's
171

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Ice Garden

Vertaler(s)
Emiel de Wild