De IJskinderen

Coverafbeelding van: De IJskinderen

Trefwoord(en)
winter
milieu
zoektochten
protest

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Wanneer op een ochtend Bianca’s broertje Finn bevroren in het park wordt gevonden, staat iedereen voor een raadsel. Want Finn leeft nog. Bianca ontdekt dat Finn bevroren is geraakt na het lezen van een mysterieus boek. Omdat geen enkele volwassene haar wil geloven, gaat ze zelf op onderzoek. Ondertussen worden er meer en meer bevroren kinderen gevonden, dus de tijd dringt. Bianca ziet maar 1 oplossing: zelf ook zo’n boek lezen. Daardoor belandt ze in een wonderlijke winterwereld, waar al die bevroren kinderen vrolijk spelen en zich niets herinneren van vroeger. Wat moet ze doen om hen te redden?

Dit verhaal is niet alleen een spannend avontuur in een mysterieuze winterwereld, het is ook een oproep om de wereld te redden, om oog te hebben voor het klimaat en de opwarming van de aarde. De ontvoering van de kinderen heeft als doel de winter te laten overleven, want die is stervende. Maar dankzij Bianca wordt een eenmalige actie omgevormd naar een toekomstgerichte droom die uitgevoerd moet worden. En het zijn de kinderen die die droom zullen moeten realiseren. Vanaf het moment dat Bianca haar ideeën op de ontvoerders loslaat, voelt de lezer de noodzaak van deze acties. Niet alleen voor dit verhaal, maar ook in de huidige samenleving.
Het verhaal is vlot geschreven en start als een fantasievol avonturenverhaal. Zo loopt het ook af, ook al krijgen de laatste hoofdstukken een directe en urgente boodschap mee. Die is duidelijk en herkenbaar, geen enkele lezer kan eraan ontsnappen. En zal hopelijk iets overnemen van die boodschap en actie ondernemen.
Sfeervolle illustraties vullen het verhaal mooi aan. Ze brengen de personages mee tot leven.
Een fantasievol avonturenverhaal met een belangrijke klimaatboodschap.

Mik Ghys - februari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
M.G. Leonard   

Illustrator
Penny Neville-Lee   

Uitgeverij
De Fontein   


Jaartal
2023

ISBN
9789026169618

Aantal pagina's
267

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Ice Children

Vertaler(s)
Mariella Manfré