De hond in de pot

Coverafbeelding van: De hond in de pot

Trefwoord(en)
spreekwoorden
taal
foto’s

Genre
prentenboek

Vanaf
9 jaar

Spreekwoorden en gezegden, zij zijn van alle tijden en van alle streken. Zolang we de context kennen, begrijpen we ze. Maar van zo gauw we de betekenis van oude gewoontes of woorden vergeten zijn, wordt het moeilijker om ze te begrijpen.
De makers van dit aantrekkelijke fotoboek noemen het geheel van spreekwoorden en gezegden een soort koelkast van ons taalkundig erfgoed, een bewaarplaats van vergeten woorden en betekenissen. Niets is minder waar. Om dat te verduidelijken kiezen zij een verscheidenheid aan spreekwoorden en gezegden, 50 in totaal, die zij verklaren, verduidelijken en situeren in de tijd en plaats. Vele spreekwoorden of gezegden ken je of vermoed je te kennen: met het hoofd in de wolken lopen,de bloemetjes buiten zetten, de appel valt niet ver van de boom, … Maar evenveel onbekende of amper gekende spreekwoorden en gezegden passeren de revue: beren op de weg zien, de mussen vallen dood van het dak, de kous op de kop krijgen, …
De foto’s zijn bijzonder helder en origineel. Zuidema plaatst speelgoedobjecten in eenvoudige scènes. Ontdaan van overbodige details zijn ze helder en prikkelen ze je verbeelding. Zij interpreteert voor haar beelden de spreekwoorden en gezegden letterlijk, wat grappig is om te bekijken en om verhalen bij te verzinnen. Zoals de man die de spijker slaat met een echte (poppen)kop, of de man die in de koe zijn kont kijkt, of … Elk beeld verrast, prikkelt en zet je aan tot fantaseren.
De heldere teksten zijn al even verrassend. Telkens wordt het spreekwoord of gezegde kort verklaard en in een spreekzin geplaatst, waarna een langere verklaring volgt. Daarin vertelt Wiesman op een boeiende en heldere wijze over gebruiken en gewoontes en verklaart ze zo de afkomst en de betekenis van de spreekwoorden en gezegden. Om het geheel volledig te maken, opent het boek met een lange, verklarende inleiding en sluit het af met een trefwoordenregister en bronvermelding met ook links naar websites.
Dit boek is niet alleen leuk om in te bladeren en te kijken, om je te verwonderen over zoveel spreekwoorden en gezegden, om je erover te informeren, enzovoort …, maar even goed als inspiratiebron om zelf aan de slag te gaan ermee. Om verhalen te verzinnen, andere spreekwoorden op te zoeken en te verklaren, oude spreekwoorden in een nieuw jasje te steken, enzovoort enzoverder.
Kortom, een resem mogelijkheden voor jong en oud!

Eric Vanthillo - juni 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Annette Wiesman   

Illustrator
Astrid Zuidema   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2015

ISBN
9789021674377

Aantal pagina's
120

Prijs
€14,99