De hemel

aanrader Coverafbeelding van: De hemel

Trefwoord(en)
dood
wachten
troosten
klassiekers

Genre
prentenboek

Vanaf
13 jaar

Na ‘De schepping’ en ‘Het paradijs’ rondt Bart Moeyaert zijn trilogie met het Nederlands Blazers Ensemble af met dit minutieuze meesterwerk. Geïnspireerd op ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’ v Franz Joseph Haydn schreef hij met zuinige maar juiste pen over de laatste dagen van een oude man en vooral over zijn laatste dag. Want het enige dat er toe te voegen viel aan het eind van zijn leven was een laatste dag. Liefst woensdag want dan zou het warm worden voor de tijd van het jaar. En liefst aan zee, daar waar het gewicht van zijn zorgen van hem kon afglijden. De dood begeleidde hem heel de tijd, maar soms ook niet (of was hij er dan wel?…). Hij lag naast hem in bed en sprak fluisterend, meestal vlak voor het slapengaan. Als een oudste broer, als vertrouwd gezelschap. Maar soms was hij er wekenlang niet en dan wachtte de man tevergeefs. En dan werd het woensdag en was de dood er nog steeds niet. De man bleef niet bij de pakken zitten en nam de bus naar zee. Hij zocht de dood maar kon hem niet vinden. Of toch?…
De dood is bij Moeyaert niet hard of cru, maar welkom en biedt zelfs troost. De oude man heeft zijn leven geleefd en zet nu stappen, waar de dood hem bij zal helpen. Met veel fijne details en subtiele wendingen schrijft hij het verhaal dat je alleen maar traag kan lezen, met vele stiltes en momenten van overpeinzing. Hij verstaat als geen ander de kunst om zijn lezers te prikkelen met zo weinig mogelijk woorden en met zinnen waarbij elk woord op zijn plaats staat en geen woord te veel is.
De illustraties van Dendooven zijn al even juist en zuinig als de woorden. Zij schildert vage groene vlekken die zij afwerkt met fijne zwarte lijntjes. Juist in die zuinigheid weet zij haar publiek diep te raken met zowel warmte als kilheid. Zoals hoe de dood bij de man in bed ligt. Of het uitgemergelde lichaam van de man die zijn hart omhelst. En nog veel meer. Stuk voor stuk pareltjes van prenten die je diep raken.
De totale vormgeving van Dooreman laat niets aan het toeval over en maakt het geheel tot een hebbeding om te koesteren.
Bij het boek is ook de cd (69’34”) waarop Moeyaert het verhaal vertelt met rustige, expressieve stem terwijl het NBE je meevoert en imponeert met de muziek van Haydn. De live opname in de Waalse Kerk in Amsterdam klinkt loepzuiver. Heerlijk om naar te luisteren, keer na keer. Zoals ook met het boek: dat lees je niet in één keer uit maar ook keer na keer, deel na deel.
Een aanrader van formaat voor jong én oud!

Eric Vanthillo - mei 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Bart Moeyaert   

Illustrator
Gerda Dendooven

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2015

ISBN
9789045118086

Aantal pagina's
45

Prijs
€19,99