De hemel van Heivisj
Zuid Limburg, 1938: Fing woont met haar zussen, broers, papa en oma in het huis ‘Negen Open Armen’. Ze hoopt te kunnen verder studeren als onderwijzeres maar ze moet gaan werken bij de Sigarenkeizer. Fing wordt daar de oppas van Liesl, het vreemde nichtje van de vrouw van de Sigarenkeizer. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en blijkt Liesl in groot gevaar. Een spannende en moeilijke tijd breekt aan voor Fing en haar familie.
Als lezer volgen we Fing die opgroeit in een dorp aan de rand met de Duitse grens. Wanneer ze niet meer naar school mag en moet gaan werken bij de Sigarenkeizer leert ze een aantal van haar dorpsgenoten op een andere manier kennen. En Fing krijgt ook een ander beeld van de Sigarenkeizer, zijn familie en hun personeel. Op een dag worden haar broers en papa door de Duitsers gevangen genomen zodat ze met haar oma en 2 zusjes achterblijft. De oorlog bemoeilijkt de correspondentie met hun familieleden: hun brieven worden onderschept en gecensureerd.
Het is een mooi verwoord, ontroerend, levensecht, beeldend geschreven familie-epos. Knap geschreven, vlot leesbaar, met heerlijke zinnen die blijven nazinderen en die je langzaam kan proeven. De angsten, verlangens, de ontluikende vriendschap en liefde, het zoeken naar antwoorden op allerlei levensvragen van voornamelijk Fing (het ik-personage) zijn prachtig en levensecht beschreven. De personages zijn sterk uitgediept en door de filmische beschrijvingen kan je het verhaal zo voor je neus zien afspelen. Het is een duidelijk opgebouwd verhaal in 5 chronologische delen van 1938 tot 1943. Ook voor jongeren uit de 21e eeuw blijft het een actueel verhaal omdat het, tegen de achtergrond van de oorlog, een herkenbaar ‘coming-of-age’ verhaal is.
Je krijgt na het lezen van dit boek meteen zin om ‘Negen Open Armen’ te lezen. Dit boek is daar het vervolg op maar je hoeft ‘Negen Open Armen’ niet gelezen te hebben om ‘De hemel van Heivisj’ van begin tot einde te kunnen volgen: het is perfect zelfstandig te lezen. Maar doordat de auteur het zo meesterlijk vertelt, krijg je meteen zin om het andere boek ook te lezen!
Een aanrader die terecht bekroond werd met de Woutertje Pieterse Prijs 2011, de Dioraphte Jongerenliteratuur, Nienke van Hichtum-prijs 2011.
Hilde Umans - april 2012
Auteur
Benny Lindelauf
Uitgeverij
Querido
Jaartal
2011
ISBN
9789045110400
Aantal pagina's
405
Prijs
€14,95