De hemel in het ijs

aanrader Coverafbeelding van: De hemel in het ijs

Trefwoord(en)
vikingen
stammen
strijden
gezin
liefde
overleven

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Al sinds mensenheugenis strijden de Aska in het vechtseizoen tegen de Riki. Eelyn, de zeventienjarige dochter van een Aska-hoofdman, ziet tijdens een gevecht haar doodgewaande broer Iri terug, meestrijdend met de Riki. In eerste instantie kan ze haar ogen niet geloven. Maar als ze hem later weer ziet, is haar woede groter dan haar voorzichtigheid. Ze wordt gevangen genomen door de Riki en als slaaf verkocht. Als ze de levenswijze van deze vijanden herkent in haar eigen levenswijze, komen er barsten in haar haatgevoelens. Ze worstelt met haar gevoelens en wordt heen en weer geslingerd tussen wantrouwen en vertrouwen.

Dit verhaal grijpt de lezer meteen bij de keel. De gevechten tussen de twee Vikingvolken zijn hard en meedogenloos. De haatgevoelens tussen hen worden van generatie op generatie doorgegeven. Het verlies van gekenden en geliefden weegt niet op tegen het doden van de vijand.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Eelyn, in de ik-vorm. De lezer krijgt via haar een beeld van de levenswijze van haar volk, de Aska, en hun manier van oorlog voeren. Bloedig, meedogenloos maar eervol. Hun strijdleus is dan ook ‘Eer boven leven’.
Door het weerzien met haar broer wordt heel haar leven overhoop gehaald. Alles wat ze dacht en voelde, blijkt niet te kloppen. Tijdens haar gevangenschap heeft ze daar heel erg veel last van. Ze weet op den duur niet meer welke waarden, die ze al heel haar leven kreeg voorgehouden, juist en goed zijn. Doordat de lezer mee in het hoofd van Eelyn zit, wordt deze twijfel bijzonder goed ervaren. Ze is keihard voor anderen, maar ook voor zichzelf. Ze is absoluut geen doetje, maar een krijger, een vechter. Het is die afwisseling van psychologisch geworstel en actie die het verhaal bijzonder sterk maakt.
Eelyn zal nog een cruciale rol spelen in het verdere verloop van het verhaal. Daarbij krijgt ze de toorn van haar eigen volk over zich heen en zal haar beste vriendin en strijdmakker haar het leven niet makkelijk maken. De hele denkwereld van de leden van het volk zal moeten veranderen in de toekomst. Of die vredevol zal zijn, blijft in het midden, al is er een hoopvol einde.
Het verhaal houdt de lezer in de ban. De beschrijvingen van plaatsen en gebeurtenissen zijn bijzonder realistisch. De lezer kan ze zich zo voor de geest halen en de acties zijn haast filmisch voorstelbaar. De personages zijn mensen van vlees en bloed met een heel sterk karakter en de levenswijze van de verschillende gemeenschappen wordt knap verwoord.
Een bijzonder sterk verhaal! Beslist een aanrader.

Pol Van Damme - augustus 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Adrienne Young   

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2018

ISBN
9789000360222

Aantal pagina's
299

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Sky in the Deep

Vertaler(s)
Maria Postema