De hemel dat ben jij – Geluk kan je leren

Coverafbeelding van: De hemel dat ben jij – Geluk kan je leren

Trefwoord(en)
geluk
leven
meditatie
rust
levenslust

Genre
hobby

Vanaf
5 jaar

Koen Vande Velde, de auteur van deze verrassende uitgave (in eigen beheer), is mindfulness trainer. In zijn werk richt hij zich ook graag naar kinderen, want – zo zegt hij zelf – zij zijn van nature open en nieuwsgierig. Dit merk je doorheen deze publicatie. Want gepassioneerd is het minst wat je kan zeggen over de auteur. Maar alle goede bedoelingen ten spijt, passie alleen is niet voldoende voor een goed (kinder)boek.
In de tekst spreekt hij je als lezer rechtstreeks aan. Alsof je zijn stem hoort tijdens een sessie. Als lees-tekst is het geheel echter te lang uitgesponnen en mis je een doordachte opbouw om de aandacht vast te houden. Tegelijkertijd is het moeilijk om de doelgroep te bepalen. De prenten duiden op een erg jonge leeftijd. Maar de schrijfstijl en de woordenschat zijn eerder naar volwassenen gericht. De keren dat het boeiend wordt voor jonge kinderen is en blijft de aandacht aanwezig (de allegorie van de wilde apen die rondslingeren, de trein die er met je gedachten vandoor gaat, …) maar vaak zijn de beschrijvingen te moeilijk en te weinig verhalend om te boeien. Op het einde lees je 2 verhalen, een over Dall die zijn rozen en zijn tuin verwaarloost en een over Glic die zijn tuin met liefde bewerkt. Twee mooie verhalen die de juiste toon aanslaan en wijze levenslessen verpakken in een allegorisch verhaal.
Tussen de teksten door lees je vele oefeningen die je kan organiseren met jonge kinderen om hen te laten mediteren, om hen rustig te laten worden. Achteraan lees je deze oefeningen in detail uitgeschreven en op een website hoor je ze, ingesproken door de auteur zelf. Dit doet hij met een licht nasaal stemgeluid en weinig variatie. Hij neemt erg lange pauzes tussen zijn zinnen door, waardoor hier ook weer de aandacht moeilijk vast te houden is.
De prenten in het boek zijn lieflijk. Geen pareltjes of opvallende hoogvliegers, maar zacht gekleurde composities die de woorden illustreren. Bij de 2 verhalen van de tuinmannen verrast de illustrator je wel met 2 linosneden. Hier overstijgen haar prenten de realiteit en prikkelen zij de verbeelding van de kijker, jong én oud.
Duidelijk een mooi uitgegeven boek vol goede bedoelingen en gemaakt met passie. Maar een professionele redactie had het geheel kunnen optillen tot wat het beoogt te zijn.

Eric Vanthillo - september 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Koen Vande Velde

Illustrator
Greet Verbiest

Uitgeverij
BoekenGilde   


Jaartal
2020

ISBN
9789464023466

Aantal pagina's
50

Prijs
€17,50