De helm van Armata – Elfenbauw, deel 4

aanrader Coverafbeelding van: De helm van Armata – Elfenbauw, deel 4

Trefwoord(en)
fantasy
avontuur
strijd
goed en kwaad

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

De tovenaar Farlog blijft de tegenstand verpulveren. Na Brynward trekt hij op naar Cyndrië. Als hij dat land ook verovert, is heel Zuid-Sepia in zijn macht. Sander en zijn vrienden krijgen een oud document in handen waarin een ultiem wapen wordt beschreven, de mythische Helm van Armata. Als ze die kunnen bemachtigen, is er nog een kans om Farlog een halt toe te roepen. Deze opdracht is bijna onmogelijk omdat ze naar een streek moeten die als ‘Niran Aras’ bekend staat, onzuiver gebied. Daar moeten ze dan ook nog eens de poort naar de onderwereld vinden om maar in de buurt van de Helm te geraken. Zal hun missie slagen of wordt heel Zuid-Sepia onderworpen aan de wrede Farlog?

Het vierde deel van ‘Elfenblauw’ begint met de belegering van de Citadel. Het lijkt wederom of de lezer een deel van ‘The Lord of the Rings’ herkent. Het doet niet af aan het verhaal maar het lijkt niet echt origineel. Ook andere stukken van het verhaal lijken gebaseerd op avonturen die de lezer mogelijk kent van avontuurlijke films die hij/zij heeft gezien.
Een lezer die dit verhaal leest zonder de voorgaande delen te kennen, zal een aantal elementen moeilijk kunnen plaatsen. Deze reeks begin je best bij het begin: ‘Elfenblauw – Het juweel van Silmaris’. Het voert de lezer mee naar een andere wereld die naar een middeleeuws model werd gecreëerd. Daarin beleeft Sander heel wat avonturen en moet hij een verantwoordelijkheid opnemen die niet zo eenvoudig is.
Ook in het vierde deel moet Sander laten zien dat hij een echte leider is die opkomt voor eerlijkheid, respect en waarden.
Het verhaal wordt door een alwetend auteur verteld vanuit het standpunt van verschillende personages, meestal de hoofdpersonages maar evengoed de kwaadaardige Lystar en diens meester Farlog. Daardoor weet de lezer soms meer dan andere personages. Toch laat de auteur de lezer soms bewust in het ongewisse.
Het verhaal leest bijzonder vlot en de acties volgen elkaar in snel tempo op. Op een bepaald moment vertraagt het verhaal wel even, maar dat heeft geen invloed op de spanningsboog die constant aanwezig is. Een kleine romantische noot verzacht de stoere houding van Sander en zijn beste vriend Taryn. De magie in het verhaal neemt nergens de overhand en de auteur heeft ook geen nood om met magie het verhaal een andere wending te laten nemen.
Een bijzonder sterk slot van deze reeks. Of zien we Sander en zijn vrienden in de toekomst nog avonturen beleven?
Een aanrader.

Pol Van Damme - januari 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Johan Vandevelde   

Uitgeverij
Abimo   


Reeks
Elfenblauw

Jaartal
2014

ISBN
9789462342644

Aantal pagina's
434

Prijs
€19,95