De hele tijd

aanrader Coverafbeelding van: De hele tijd

Trefwoord(en)
tijd
dieren
filosoferen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Toon Tellegen trakteert ons weer op een rijk en origineel verhaal vol te koesteren filosofische gedachten rond het thema ‘tijd’.
Hoofdpersoon is de egel die in een klein huisje tussen het struikgewas onder de linde woont. Mier was bij hem op bezoek en ze keuvelden over de tijd. Voor de mier had de tijd geen geheimen, zo verkondigde hij trots. Maar bij de egel borrelde de ene na de andere vraag op: Waarom ging de tijd altijd maar door? En waarom alleen maar vooruit? En nooit opzij of achteruit? Wordt de tijd nooit moe van al dat doorgaan? Moeten we hem misschien eens uitnodigen zodat hij hier tot rust zou kunnen komen? Maar wat dan als hij uitgerust zou beginnen hollen en misschien wel vliegen? En wat als hij dan zou verdwijnen? …
Nadat de mier weg was, ging de egel slapen. Maar hij kon de slaap niet vatten. Buiten stormde het en vlogen de kleine, ronde seconden achter elkaar aan. De magere minuten aten wat en de grote, dikke uren dansten met elkaar met langzame, logge bewegingen. De dagen leunden tegen de bomen en de jaren rezen boven dit alles uit. Egel vond het heel bijzonder om de hele tijd zo te zien. En toen dat alles voorbij was, bedacht hij opgelucht dat hij bestaat en nooit voorbij zou gaan. En toen? Toen ging hij nog maar eens een uurtje slapen…

Meester-verteller en -schrijver Toon Tellegen kunnen we ondertussen wel de specialist noemen in het het genre van de gelaagde verhalen die je meeslepen van het begin tot het einde, waarin je de zinnen met mondjesmaat ‘proeft’ en waarbij je vaak stilstaat bij al die kleine, wonderlijke gedachten en filosofische bespiegelingen. Om dan, op het einde, achter te blijven met onze eigen gedachten en hersenspinsels.
Dit soort verhalen boeit jong (voorlezen) én oud en geeft beiden stof tot nadenken en praten.
De fraaie en originele prenten van Geerten Ten Bosch tillen de verhalen op en verbeelden ze op bijzondere wijze. Zij tekent, schildert en bewerkt haast labyrintische prenten vol details. Zo geeft zij perfect drukte en chaos of rust en kalmte weer. Haar subtiele kleurtoevoegingen brengen telkens de kern van de prent naar de voorgrond en zorgen voor de juiste focus, terwijl de rest van de prent bulkt van sfeer en verhaal. Een rijkdom om keer na keer te ontdekken.
Het bijzondere smalle, opstaande formaat van 15cm x 29cm en de al even bijzondere vormgeving door Barbara van Dongen Torman waren de laatste ‘puntjes op de i’ om dit boek tot een ‘must have’ te maken.
Onmisbaar in elke boekenkast waar jong en oud samen hun gading zoeken en vinden.
Een verrassende aanrader!

Eric Vanthillo - november 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Toon Tellegen

Illustrator
Geerten Ten Bosch   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2021

ISBN
9789021414898

Aantal pagina's
36

Prijs
€16,99