De heks belandt dit keer niet op de brandstapel

Coverafbeelding van: De heks belandt dit keer niet op de brandstapel

Trefwoord(en)
poëzie
vrouwen
emancipatie
maatschappij
strijd

Genre
poëzie

Vanaf
16 jaar

Amanda Lovelace is een populaire Amerikaanse schrijfster die beroemd werd door haar poëzie op Tumblr en op Instagram. in 2016 werd ze uitgeroepen tot ‘Goodreads Poet of the Year’. In haar werk plaatst zij de innerlijke rijkdom en kracht van vrouwen centraal, en tegelijkertijd ook hun dagelijkse strijd met de buitenwereld die niet altijd even vrouwvriendelijk is.
Deze dichtbundel sluit aan bij haar vorige bundel ‘De prinses kan zich prima zelf redden’. Samen zijn ze deel van een serie bundels onder de noemer ‘Women are some kind of magic’ die zij schreef tussen 2016 en 2019.
In deze bundel gaat zij ongenuanceerd tekeer tegen de maatschappij die zij ervaart als zeer vrouwonvriendelijk. Zij omschrijft het als “een kunstmatige constructie die al veel te lang zijn mannetje staat”. En als opener voor wat volgt, schrijft zij duidelijk en klaar: “Hierna geen genade”.
Is het een afrekening? Een oproep aan vrouwen wereldwijd? Een strijdbaar manifest? Het is dit allemaal in poëtische bewoordingen.
Zij deelt het geheel op in 4 delen die samen een chronologie vormen in het emancipatieproces: het proces – de verbranding – de vuurstorm – de as.
Het ‘gevaar’ noemt zij smalend ‘de jongetjes die met lucifers spelen’. Maar ook wel ‘de roofdieren’, ‘de demonen die enkel hun honger willen stillen’, en meer.
Zij vecht met haar woorden tegen al het onrecht dat vrouwen wordt aangedaan. Maar even goed tegen de foute verwachtingen die vrouwen zelf hebben, opgedrongen door hun opvoeding of hun omgeving.
In haar woorden schuwt zij geen taboes. Verkrachting, mishandeling, menstruatie, geweld,… Soms poëtisch verhullend, maar meestal recht voor zijn raap.
Besluiten doet ze onomwonden en duidelijk “tot we elkaar weer zien: straal zo ongelofelijk fel dat de mannen zullen denken dat je ze de weg wijst naar het hiernamaals. – jij bent onoverwinnelijk”.
Om haar woorden kracht bij te zetten, besteedt zij veel aandacht aan bladschikking en speelt zij met grote witruimtes – soms slechts 1 zin op een pagina – en verrassende variaties die de impact van de woorden versterken. Ook verrassend dat zij nergens een hoofdletter gebruikt.
Dit is duidelijk het werk van een vechter. Een auteur die de vrijblijvendheid schuwt en ten strijde trekt met al haar (verbale) wapens. Om anderen te inspireren en samen de wereld te veranderen.
Want: “Blijf op de uitkijk voor al die stilletjes meedogenloze, klittenbossige meiden. je weet toch wel dat een lopend vuurtje niet te stoppen valt?”

Eric Vanthillo - juni 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Amanda Lovelace   

Uitgeverij
Muse   


Jaartal
2021

ISBN
9789045326269

Aantal pagina's
199

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
the witch doesn't burn in this one

Vertaler(s)
Anne Oosthuizen