De heerschappij van de maskers – Vuur en As, deel 1

aanrader Coverafbeelding van: De heerschappij van de maskers – Vuur en As, deel 1

Trefwoord(en)
fantasy
machtsstrijd
maatschappij
verzet

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

In de maatschappij waarin Laia leeft, heeft het Imperium de macht, vormen de Maskers wrede ordehandhavers en zijn de Krijgers de bewakers van het Imperium. Dit al gedurende de voorbije vijfhonderd jaar. In de wijk van de Geleerden proberen de mensen onderdanig te leven om maar niet in beeld te komen bij de Krijgers of de Maskers. Laia en haar broer Darin wonen er bij hun oma en opa. Op een nacht vallen de Krijgers hun huis binnen, worden de oma en opa van Laia gedood en haar broer gevangen genomen. Laia kan vluchten maar weet niet waarheen. Uiteindelijk vindt ze enkele leden van het verzet tegen het Imperium. Maar die zijn er niet happig op om haar in hun rangen op te nemen. Hoe kan Laia haar broer nog redden uit de wrede handen van de Maskers?

Bijzonder spannend verhaal dat afwisselend vanuit twee verschillende personages wordt beschreven. Enerzijds vanuit Laia die haar hele familie kwijt raakt en anderzijds vanuit het standpunt van Elias. Dat is een jonge Masker die in de militaire academie Blackcliff wordt getraind en opgeleid tot een genadeloze doder in dienst van het Imperium. Beide personages lijken in eerste instantie niets met elkaar te maken te hebben omdat ze in een volledig andere geleding van de maatschappij leven. Doorheen de gebeurtenissen zullen hun levens elkaar echter kruisen.
De auteur schept een bijzonder harde en wrede maatschappij waarbij de angst bij de gewone mensen de macht vormt van het Imperium. Daarnaast is er de opleiding in Blackcliff zelf die eveneens het uiterste vraagt van de rekruten die er opgeleid worden tot Masker. Bijzonder intrigerend zijn de ‘augures’; een soort van onsterfelijke bestuurders die net als de goden uit het Oude Griekenland de toestand in de maatschappij van op afstand volgen, maar ingrijpen als ze dat nodig achten. Zij zijn ook in staat om magie te gebruiken om bepaalde personages te testen en te sturen. Zij kennen de toekomst van de personages en hun beweegredenen en gebruiken die in hun eigen voordeel. Toch voorzien zij niet alles, wat een opmerkzame lezer zal kunnen bedenken na het lezen van het boek.
De personages zijn bijzonder sterk beschreven en de gebeurtenissen volgen elkaar in sneltreinvaart op. Elk hoofdstuk eindigt met een zogenaamde ‘cliffhanger’ waardoor de lezer het boek niet kan wegleggen vooraleer hij/zij weet hoe het met het personage verder gaat. Door de afwisseling van vertelstandpunt tussen beide hoofdpersonages kan de lezer niet anders dan verder lezen. Het is gewoon verslavend.
De auteur weet de lezer te boeien met een overvloed aan actie, maar ook de gevoelens van de personages komen uitgebreid aan bod; hun twijfels, hun verlangens, hun weerbaarheid, moed en doorzettingsvermogen. De bijzondere maatschappij die erg Spartaans overkomt, schept eveneens een heel eigen wereld.
Een bijzonder knap uitgewerkt verhaal dat barst van de actie en spanning en de lezer niet kan laten stoppen met lezen tot de laatste bladzijde is omgeslagen. Met spanning is het dan ook uitkijken naar het vervolg.
Een sterke aanrader!

Pol Van Damme - december 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Sabaa Tahir   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Reeks
Vuur en as

Jaartal
2015

ISBN
9789024565924

Aantal pagina's
459

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
An Ember in the Ashes

Vertaler(s)
Hanneke van Soest